13 de maig del 2012

Les cireres

Al mes de maig ja arriben les primeres cireres al mercat, una fruita de la que podrem gaudir fins al juliol. 




És una fruita atractiva pel seu color, pel seu gust i també pel joc que donen entre els nens (qui no s'ha posat unes cireres d'arracades?). Però també resulta molt atractiva quan encara és una flor i els cireres estan florits, un espectacle que diuen que al Jerte estremeny no té igual (clar que veient una inflorescència, ja em puc imaginar la resta).


C.I.C.-Moià
Bondats de la cirera

Aquesta fruita estiuenca presenta centenars de varietats diferents, i aporta nombrosos beneficis a la nostra salut. Algunes de les seves característiques són:


- rica en fructosa, aporta quantitats significatives de fibra que ajuden el trànsit intestinal
- conté polifenols, excel·lents antioxidants,
- destacats nivells de potassi, mineral necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular així com també regula l'aigua dins i fora de les cèl·lules del nostre organisme.
- conté petites proporcions la vitamina C que juga un paper important en la síntesis de col·lagen i en la funció immune, com també actua com antioxidant
- conté provitamina A o carotè que un cop sintetitzada dins el nostre cos es transforma en vitamina A, necessària per al bon estat de la retina i la pell (tant interna com externa)

Fires dedicades a la cirera 2012 (segons informacions trobades a la xarxa)*:

Coincidint amb l’època de fructificació diverses localitats celebren mercats, fires, exposicions i festes. Proper a nosaltres el Priorat, l’Empordà, l’Alcoià, les Terres de l’Ebre o Mallorca són comarques on el cirerer és un fruiter que es cultiva intensivament, tot i que el Baix Llobregat és la primera comarca productora de cireres de Catalunya, amb el 33% de la producció total. De més enllà, són reconegudes les cireres de la vall del Jerte (Extremadura) i de diversos indrets de l'Aragó.

Març
finals de mes: Festa d'Interès Turístic Nacional del Cirerer en Flor (Vall del Jerte, Extremadura)

Maig
20: Fira de cireres i productes de la terra (Carrer Joan Güell, Barcelona)
20 i 26: Mercat de Pagès de Cireres (Sant Climent de Llobregat)
25, 26 i 27: Festa de la cirera de Santa Coloma de Cervelló
26 i 27: Exposició de Cireres de Sant Climent de Llobregat
26 i 27: Grand Marché de la Cerise (Ceret)


Juny
2 i 3: Festa de la cirera de Torrelles de Llobregat
2 i 3: Festa de la cirera de Paüls (Baix Ebre) 
2 i 3: Festa de la cirera del Papiol
2 i 3: Fira de la Cirera, Art i Tradició” de la Salzadella
3: Fira de la Cirera (Bràfim, Alt Camp)
3: Cerecera. Fira de la Cirera i jornades gastronòmiques (Valle de Jerte, Extremadura)
10: Fira de la cirera de Llers (Alt Empordà)

Juliol
1: Feria de la Cereza del Valle de Las Caderechas (Salas de Bureba, Burgos)

Ara si que no hi ha excusa per anar de fira, i si en sabeu alguna més, doncs deixeu missatge. Que tinc ganes de recopilar-hi tota la informació.

* Els dies no són els mateixos cada any, però estàn al voltant. Podeu consultar el calendari actualitzat a Un producte, una fira, una festa.


La Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista) ens completa les característiques de les cireres:
·        La cirera és un fruit carnós, de pell color entre groc vermellós i roig intens i amb una polpa de color rosa o blanquinosa.
·        La seva forma i gust depèn molt de la varietat, podent trobar 900 varietats de cireres de sabor dolç i 300 àcides.

Consum:
·        La cirera és una fruita que la trobarem al mercat de finals d’abril a principis d’agost (cultivada al aire lliure).
·        Al mercat s'han d'escollir aquelles que siguin pesades i que presentin un color vermell fosc o negre, amb una textura ferma i suau.
·        Han d'estar netes i tenir una pell ferma, brillant, sencera i sense trencaments ni imperfeccions. Les seves tiges han de ser verdes i fresques. Convé assegurar-se que la tija estigui ben unida al fruit, el que evita que el fruit perdi tots els seus sucs i en el punt d'unió de tots dos no hi hagi podridura o floridura.
·        A casa, quan han arribat al seu punt de maduració convé guardar-les a la nevera sense rentar ni tapar; d'aquesta manera es poden conservar fins a dues setmanes.
·        Sabies que...també admeten la congelació?. Fresques o empastifades d'un almívar lleuger, i són les varietats de cireres més fosques les que millor suporten aquesta congelació.
·        La manera més saludable de menjar les cireres és crua. També es poden consumir en forma de melmelada o de compota, confitades en sucre, sorbets, pastissos, gelats... I recordeu, si les sotmetem a ebullició per elaborar melmelades o conserves canviem les seves propietats fent que les proteïnes i les vitamines es destrueixen quasi totalment.

Propietats dietètiques i nutricionals:
·        La cirera és rica en hidrats de carboni, sobretot fructosa, tot i que el seu valor calòric és moderat respecte d'altres fruites.
·        El seu contingut en fibra, vitamines i minerals és moderat en relació amb la resta de fruites.
·        El que en realitat destaca de les cireres és el seu contingut en flavonoides (sobretot antocians, relacionats amb el color) i àcid el·làgic del grup dels polifenols, excel·lents antioxidants.
·        Té quantitats importants de potassi i en menor proporció, magnesi i calci. El potassi, és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós, per a l'activitat muscular normal i intervé en l'equilibri d'aigua dins i fora de la cèl·lula.
·        Les cireres són riques en sucre, per la qual cosa s'ha de tenir en compte en les persones diabètiques encara que en quantitats moderades i controlades poden ser consumides sense problema.

Composició 100g de Cireres
Energia
58kcal
Hidrats de Carboni
13,5g
Fibra
1,5g
ProVitamina A
3mcg
Vitamina C
8mg
Potassi
260mg
Magnesi
11mg
Calci
16mg




Hoy en la fiambrera: Cerezas. Léelo!
Today at the lunch box: Cherries. Read it!
------------------------------------------------------------------------------------

3 comentaris:

  1. Hola!!!
    A mi m'encanten les cireres! Jo aniré a la Festa de la Cirera de Paüls que es celebrarà del 3 al 5 de juny i està molt bé. És una altre a afegir a la llista que has creat.

    ResponElimina
  2. Uf, que bones les cireres! I quin article més interessant, Marga, per les propietats nutricionals que expliques i per les recomanacions firaire que ens comuniques! En prenc nota. Petons

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...