2 de desembre del 2011

Les taronges

Ja comença la temporada de taronges, i les primeres varietats ja estan aquí. A casa, la mare sempre ha parlat de la taronja amb un carinyo especial, segurament perquè ella l'ha associat a la seva infantesa quan només en menjava quan passava el venedor ambulant i li donava una a canvi de draps vells (els avis no compravan, que a casa ja tenien pomes del seu camp!!!).


C.I.C. - Moià


Tots associem les taronges al País Valencià, però també en trobem a la riba de l'Ebre. El seu origen l'hem de situar a l'Índia (el nom ve del sànscrit "narangah", i significa alguna cosa similar a verí pels elefants), i van ser els àrabs, com no, qui van implantar el seu conreu a la costa mediterrània de la península Ibèrica cap al segle XI.


De taronjes en podem comprar a qualsevol botiga, però en els darrers anys han proliferat el nombre de webs que fan una venda directa productor-consumidor, assegurant que el producte no porta més de 24 hores fora de l'arbre. I si no, també ens podem acostar a alguna de les fires que es realitzen:


Fira dels Cítrics de Xerta (3-4 de febrer del 2012)
Fira de Sa Taronja, Sóller (pel juny)


La taronja és una fruita que actua en tres parts importants del cos: el cervell (ajuda les neurones a preservar els pensaments), les glàndules suprarenals (col·labora a lluitar contra l'estrès) i els ulls (ajuda a preservar-los). A més a més, és essencial en el manteniment de l'elasticitat cutània, en la fabricació de defenses, i per l'absorció del calci i del ferro. Què més podem demanar?


Normalment ens la mengem fresca (pelada de mil i una maneres), però confitada és molt gustosa i vistosa per decorar coques. També la prenem molts en suc i en melmelada, i utilitzada a la cuina sempre dóna un toc diferenciador, qui no ha tastat l'ànec a la taronja? o les petxugues de pollastre a la taronja? (durant anys aquest darrer va ser el plat estrella de la meva tieta per les festes importants).


Recomanacions de Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista)
  •  Convé triar les taronges ja madures, perquè són fruites no climatèriques que no maduren una vegada recol·lectades.
  • S'han de rebutjar les peces que sonin a buit en colpejar, presentin cops o contusions o tinguin olor de ranci.
  • El color de la pell no indica amb seguretat la qualitat del fruit, ja que hi ha taronges madures amb la pell verda.
  • Cal triar les taronges d'elevat pes respecte a la seva mida, ja que seran les més sucoses.
Consum
  • Si ens menjarem les taronges que adquirim en pocs dies, es poden deixar al fruiter a temperatura ambient. I per conservar-les durant setmanes posem-les a la nevera.
  • És recomanable no apilar-les unes sobre altres, sinó que s'han de disposar una al costat de l'altra, mantenint certa separació entre elles per evitar floridures.
  • Molt recomanable per als més petits de casa, ja que és molt fàcil de pelar i consumir.
  • La manera més habitual de consum és al natural, sencera o en suc, que si exprimim a casa caldrà consumir ràpidament per no perdre les seves propietat nutritives.
Propietats dietètiques i nutricionals
  • És una fruita d’escàs valor energètic, gràcies al seu elevat contingut en aigua, però d’elevat valor nutricional gràcies a la seva riquesa en vitamina C, àcid fòlic i minerals com el potassi i el magnesi.
  • Conté quantitats apreciables de beta-carotè (provitamina A), responsable del seu color típic i conegut per les seves propietats antioxidants, a més dels àcids màlic, oxàlic, tartàric i cítric.
  • La quantitat de fibra es troba sobretot a la part blanca entre la polpa i l'escorça, i el seu consum afavoreix el trànsit intestinal.
  • La vitamina C intervé en la formació de col·lagen, ossos i dents, glòbuls vermells i afavoreix l'absorció del ferro dels aliments i la resistència a les infeccions.
  • Destaca per la seva aportació de potassi, que la converteix en un aliment idoni per a casos d’hipertensió arterial.
Composició 100g de taronja
Energia 40 kcal
Hidrats de Carboni 8-9 g
Fibra 1,5-2 g
Vitamina C 55 mg
Potassi 180 mg
Carotenoides 240 mcg



Consejos sobre las naranjas. Léelo!
Orange tips. Read it!

---------------------------------------------------------------------------------------





4 comentaris:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...