5 de març del 2012

Les carxofes

Encara estem en plena temporada de carxofes, malgrat que les darreres gelades a casa nostra han malmès una bona part de la collita però no han destruït la planta. Per això aviat tornarem a poder gaudir d'aquest producte que es conrea al costat de la Ciutat Comtal, al delta del Llobregat, i al delta de l'Ebre.


C.I.C.-Moià
La carxofa, que és la flor de la carxofera, verda això sí, es conrea en climes temperats i suporta molt malament el fred. 


Especialment s'aprofita el seu cor, que és molt tendre i tot i que fàcilment s'oxida. Per arribar-hi, cal treure i treure i treure les fulles, que van ennegrint els nostres dits sense mirament.


A casa, la mare sempre l'ha cuinada, però només en dos variacions: tallada per la meitat, bullida i arrossada amb farina i ou i fregida (amb la recepta va guanyar un concurs del Prat de Llobregat ja fa alguns anys), i  una segona opció, tallada a quarts, arrebossada amb farina i fregida (queda molt més cruixent). Sé però qui també cuina les fulles i les tiges.


Com passa en molts conreus, van ser els àrabs qui van introduir el conreu de la carxofa a casa nostra, que especialment va a agafar embranzida a finals del segle XIX i primers del XX. En els darrers anys, s'ha promocionat molt el producte i arreu de casa nostra en podem trobar fires i jornades dedicades:


El consum de carxofa és molt beneficiós per la salut, especialment perquè disminueix els nivells de colesterol, tant perquè n'elimina com perquè disminueix la producció; prevé la producció de càlculs biliars; i protegeix el fetge.



  • De la carxofa en consumim la zona comestible de la infructescència, les fulles verdes o podríem dir la flor.
  • El pes de cadascuna depèn molt de la varietat i poden arribar a més de 100 grams per unitat.
  • Segons la forma, podem parlar de dos tipus: la carxofa esfèrica o la carxofa oval, cal desmitificar que una sigui millor que l’altre.
  • La part més preuada de la carxofa es denomina "cor" i està formada per les zones toves del cabdell i les escates membranoses internes.
  • La seva textura és molt sucosa i cruixent i el seu sabor és entre amarg i dolç.
Consum
  • La carxofa és una verdura de fred i la trobarem al mercat durant 9 mesos excepte juny, juliol i agost.
  • Un cop a casa, les carxofes fresques es mantenen en bones condicions durant una setmana si s'emboliquen en una bossa de plàstic a la nevera. Si conserven la tija també es poden mantenir en aigua, com una flor tallada, a la nevera. I conservarem aquesta tija fins al moment del seu consum.
  • Es poden consumir cuites o crues, sobretot les de mida més petita.
  • L'ideal nutricional és cuinar-les al vapor i senceres. D'aquesta manera conserven la major part de les seves sals minerals i oligoelements.
  • Si les rostim a la planxa o al forn, no s'han de tallar les puntes de les fulles, ja que així mantenim la humitat interna.
  • Les carxofes es tornen negres en contacte amb l’aire i per evitar-ho podem afegir-hi suc de llimona.
Propietats dietètiques i nutricionals
  • Les propietats més rellevants de la carxofa les dóna el seu baix contingut energètic, el seu contingut proteic i de fibra i la baixa quantitat de sucres.
  • Per tant és una de les verdures perfectes per aportar-nos sacietat i poques calories a les dietes d'aprimament (no confondre amb la dieta de la carxofa=Dieta Miracle no recomanada) o a les persones que necessitin regular el seu ritme intestinal i a les persones diabètiques.
  • També es recomana en les persones amb alts nivells de colesterol en sang ja que la carxofa ajuda a disminuir l'absorció del colesterol a l’intestí.
  • L’alt contingut en fibra la classifica com a una verdura flatulenta, sobretot per a persones amb tendència a aquest tipus de problemes digestius, si patim de gasos caldrà limitar les quantitats i freqüència de consum.
  • La carxofa té efecte diürètic degut al seu aport destacat de potassi per aquest motiu és aconsellable consumir-la si es pateix de d’hipertensió arterial o pedres al ronyó, juntament amb un aport d’aigua adequat.
  • Sabies què... l’efecte diürètic està potenciat per la cinarina que és una substància aromàtica que li dóna el gust amarg característic a la carxofa
Composició 100g de carxofa
Energia
25kcal
Hidrats de Carboni
2,5g
Proteïnes
3g
Fibra
9,5g
Vitamina C
6mg
Potassi
300mg
Fòsfor
50mg
Consejos sobre las alcachofas. Léelo!
Artichoke tips. Read it!

---------------------------------------------------------------------------------------

6 comentaris:

  1. La carxofa és una bona medicina, oi??? I més bona!! ;-) Petons

    ResponElimina
  2. A mi m'encanten. La meva mare em va dir com fer-les d'una manera ràpida i senzilla (jo, que tinc poc temps) i boníssimes! llàstima a casa només m'agraden a mi :( amb lo sanes que són

    ResponElimina
    Respostes
    1. I quina és la recepta de la teva mare???? si és fàcil jo la vull saber.

      Elimina
  3. Visca la carxofa, de fet aquest dissabte vaig estar convidat a un sarao a El Prat on ens van estar parlant de la carxofa i com cuinar-la. Ingredient 'fetiche' total per a mi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero el post sobre la visita!!! Jo a finals de mes aniré també a una presentació familiar sobre les carxofes del Prat.

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...