1 de setembre del 2012

Sal de Vainilla, el receptari

Tres vegades m'he llegit Sal de Vainilla, la primera novel·la de la cuinera Ada Parellada. Si, si, tres. La lectura d'una història (o millor dit, d'històries) entre fogons m'ha estat fàcil i motivadora. Una trama prou ben enllaçada --amb passat, present i futur--, amb personatges definits, intensos i expressius, i molta i molta cuina, segons el meu criteri.



La primera lectura la vaig fer la setmana següent de Sant Jordi, després que em regalessin el llibre i que en Guillem, un company de feina --també signant de llibres en diada tan assenyalada--, coincidís amb l'autora en un stand i m'aconseguís una dedicatòria (deu ser el primer llibre que tinc signat). Amb aquesta lectura em vaig centrar i gaudir de la història.

Una segona relectura va ser durant una setmana de vacances quasi dins d'una piscina. Cercava alguna cosa que m'inspirés un post (no sóc crítica literària i, per tant, no puc fer una valoració de si és bona o no, si està ben escrita o no, si té un argument sòlid o no, si em descobert un nou talent de la literatura o no.... només puc dir que a mi m'ha agradat, un comentari prou curt per a fer un post), i finalment el vaig trobar: la quantitat de plats que apareixien, i fins i tot d'alguns m'arribava la flaire o em veia fent-los per omplir el tupper.

I la darrera lectura, ràpida, per recopilar les més de 60 RECEPTES que apareixen i desapareixen entre les línies del llibre. La majoria fetes als fogons i per les mans dels protagonistes, l'Anette i l'Àlex (amb i sense productes del Nou Món), i les menys relacionades amb altres personatges de la història (la immigrant, la gastrònoma o el gastrobloguer).

Jo aquí només relaciono les primeres, segons ordre d'aparició en el llibre. Unes únicament són mencions dins la trama, altres queden ben explicades. Jo sé quines no i quines si --i fins i tot en quina pàgina--, però deixo a la vostra curiositat la descoberta de totes a través de la lectura d'aquesta història.

Ja veieu, l'autora que volia escapar-se de fer un nou llibre de receptes i en el fons no s'ha pogut estar de fer-nos un recopilatori molt atractiu pels lectors.
  1. Pollastre rostit amb pomes 
  2. Verdures saltades amb llagostins i crema de ceba
  3. Tarta Tatin
  4. Cabrit al forn
  5. Crema d'espàrrecs
  6. Ou escalfat amb rossinyols negres
  7. Turbot amb escabetx de raves
  8. Semifred de mel i cardamom
  9. Tàrtar de tonyina
  10. Calamars guisats
  11. Múrgoles a la crema
  12. Sopa calenta de gerds amb gelat de pebre verd
  13. Cabrit amb fondo de marisc
  14. Sopa de peix
  15. Pastís de pastanaga
  16. Canelons d'espinacs i nous
  17. Carxofes amb cloïsses
  18. Lasanya de botifarra negra amb comí
  19. Pastís liquat de xocolata
  20. Escalopes de fetge gras
  21. Graellada de carn (conill, vedella, xai, pollastre i porc)
  22. Bacallà de bany d'or
  23. Cruixent de ceba i gambes
  24. Pollastre de corral amb pastanagues i porros
  25. Galtes de vedella amb pera
  26. Llobarro amb risotto de ceps
  27. Sardines amb naps caramel·litzats
  28. Arròs amb llet i cítrics
  29. Gambetes amb all i julivert
  30. Galetes de gingebre
  31. Crumble de fruites del bosc
  32. Cheese cake
  33. Apple tart
  34. Amanida i llom a la planxa
  35. Guisat de llenties
  36. Suflé de xampinyons
  37. Pa de pessic de pera amb crema de llimones
  38. Suquet de peix de roca
  39. Parmentier de patata
  40. Xai guisat
  41. Quirche de tomàquet
  42. Carbassons farcits amb beixamel de cranc
  43. Pebrots farcits o dolmasi
  44. Garotes gratinades al cava
  45. Ametlles garrapinyades
  46. Filet de vedella rostit
  47. Costellam de porc amb soja i mel
  48. Crema de créixens i formatge mascarpone
  49. Pa de blat de moro
  50. Torrada amb anxoves
  51. Guacamole
  52. Mandonguilles
  53. Fesolets saltats amb verdures
  54. Salmó marinat amb poma i gingebre
  55. Amanida de bacallà amb créixens i guacamole
  56. Terrina de verdures i foie gras amb rossinyols negres
  57. Seitons marinats amb mussolina d'olives verdes
  58. Rapet de platja rostit a la cassola
  59. Pastís potent de xocolata i avellanes
  60. Pipes de girasol garrapinyades
Hoy en la fiambrera: Sal de Vainilla, el recetario. Léelo!
Today at the lunch box: Vanilla salt, the recipe. Read it!
Ces boîtes à lunch: Vanille sel, la recette. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

11 comentaris:

  1. Un buidatge molt interessant!!! Jo també l'he llegit i m'ha encantat. Com està escrit, el contingut, i per suposat les receptes.

    ResponElimina
  2. Quina canya de post, amb una llista fantàstica. Sabía que eren molts els plats que surten al llibre, però no pensava pas que eren tants!! :)
    Mira que hem xalat amb aquest llibre!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara hi ha alguna més de recepta, però si no m'he equivocat aquestes són totes les que cuinen l'Àlex i l'Annete.

      A mi també m'ha agradat molt la novel·la.

      Elimina
  3. Marga!!! M'he quedat gelada tant perquè has llegit tres vegades Sal de Vainilla com pel recull de receptes. Ostres, realment n'hi ha moltes, gairebé tantes com als meus llibres de cuina. Quina lectura tan diferent!

    Moltíssimes gràcies pel post i un petó enorme!
    ada

    ResponElimina
  4. Ui... i jo encara no l'he llegit... quina vergonya! Però en tinc moltes ganes, sobretot després de veure tot aquest recopilatori de receptes. D'avui no passa que me'l compro!

    ResponElimina
  5. Jo també me l'he llegit! Però només una vegada... hehe. Em va agradar força, potser no el vaig acabar de trobar del tot creíble i la història és una mica previsible, però la descripció entre fogons, realment, enganxa. No m'havia aturat a comptar totes les receptes que hi apareixen. Déu n'hi dó, no??? He he. Petonets

    ResponElimina
  6. Estic a la meitat del llibre, concretament vaig per la recepta 36. La història em te enganxat. Sobre les receptes: Marga has fet una bona feina per escatir-les totes, doncs l'autora les ha relligat molt bé en la trama de la novel·la, com si es tractes d'una salsa.

    ResponElimina
  7. Gemma: Doncs està bé que el llegeixis. Fa passar una bona estona.

    Marina: Si que té un punt de previsió la història, però el cert és que estic en una època personal que no em calen sustos ni gaires sorpreses.

    Jaume: Gràcies per les teves paraules. I bon comentari això de que al llibre tot queda lligat com una bona salsa.

    ResponElimina
  8. Alça! quants lectors! Això de la salsa que amaneix la història és fantàstic!
    moltes gràcies a tots!
    ada

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...