16 de gener del 2013

"Envàs on vas?" i les meves preguntes


La campanya "Envàs on vas?" està tenint força ressò mediàtic tant per l’anunci en si, com pel seu contingut. I per suposat, és tema de conversa entre els companys d'oficina a l'hora de dinar.


Per alguns la cançoneta i l’estètica és encomanadissa (fins i tot arriba a ser d’aquelles que se't queda al cap hores i hores), per altres, per fugir i sortir corrents. Bé, per gustos persones. Jo en això sóc dels que no m’acaba d’atrapar, i mira que hi ha per pels contenidors grocs i pels verds.

En quant al contingut, aquest si que m’ha destarotat més. I jo que pensava que feia un bé al planeta per posar tot el que era de plàstic al contenidor groc i tot el que era de vidre al verd! 


I ara, segons diu l’anunci no, i que a més "fer-ho bé és la meva responsabilitat".

Ostres, vaig pensar, què hauré de fer un màster per reciclar? I a partir d'aquí van sorgir un torrent de preguntes al voltant del tema.
Tinc clar que hi ha envasos amb un símbol que indica que és reciclable, llavors no hi ha dubte. Però i els altres? No són reciclables o és que només no porten el símbol?


Doncs segons diuen algunes veus, no és que no siguin reciclables sinó que no paguen en origen el corresponent impost per a la recollida i reciclatge selectiu posterior, i que la campanya ve orquestrada des de les empreses que si que paguen i per les que recullen que s'han de fer càrrec d'envasos pels quals no cobren.

I llavors la meva pregunta és, per què  hem de ser els usuaris els que sapiguem tant per reciclar? per què no es cobra el corresponent impost a tots els productors d’envasos? per què tota la producció de plàstic i vidre no porta un impost inclòs pel reciclatge?

I més enllà, si ens diuen que si no ho fem bé hi ha un problema de gestió de residus, doncs segueixo preguntant-me, si enlloc d'anar als contenidors grocs/verds i van a parar aquests envasos al rebuig, no tindrem també un problema amb la gestió d’aquests residus?

I sobretot em pregunto, per què tot s’està focalitzant a la recollida, és a dir al final del cicle, i no al principi?

Ja sé que en depenen molts llocs de treball de la producció, sobretot de plàstic, i que hi ha grans corporacions petrolieres al darrere, però sempre em pregunto quan obro una capsa de galetes, si cal que hi hagi una capsa de cartró, un plàstic que recobreix les galetes (x 4 si són quatre columnes de galetes) i una safata de plàstic per a que vagin ben mones (també x 4). Cal que les galetes vagin embolicades de dos en dos, o que les magdalenes d’una en una?

També em pregunto per què quan vaig al mercat tot m’ho volen posar en una safata de porexpan amb tres voltes de paper film (“així et quedarà ben maco i en el transport no s’et mourà”, em diuen) o perquè quan compro el pernil dolç al tall, m’han de posar una fulla de plàstic per a separar cadascun dels talls. I perquè sempre m’he de sentir com una estranya quan he de dir en comprar al tall "posa-m’ho en paper i ja està, ja em va bé", i em miren com dient “mira què són rars els clients”. Per què no puc posar diferents peces de fruita en una única bossa de plàstic (ja no parlo de posar-les directament en el cistell) i que es treguin per a pesatge enlloc d’utilitzar tantes bosses com tipus de fruites i verdures?

Vaja que veig clar, que si no hi hagués tant envàs, no caldria reciclar tant.

La resposta d’algun pot ser, "ui això és molt difícil", però per què? no s’ha aconseguit que els supers no reparteixin bosses de transport a tort i dret, i sobretot  gratis, i el món no s’ha enfonsat? 


El que si que em sembla que passarà és que si el consumidor final és el que ha de fer tanta feina, al final no reciclarà res de res.


Hoy en la fiambrera: Envase, dónde vas? y mis preguntas. Léelo!
Today at the lunch boxPackaging, Where are you? and my questions Read it!
Ces boîtes à lunch: Emballage, où êtes-vous? et mes questionsLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

3 comentaris:

  1. Penso que amb el que has dit hi estem d'acord moltíssimes persones, jo he intentat convèncer als meus pares que reciclecin més, que ho fessin bé, ... i ara ens ho volen canviar tot. Això el que ha provocat és un embolic general. Jo soc mestra i ja no sé què els hi he de dir als alumnes, no ho tinc clar ni jo mateixa.

    ResponElimina
  2. Et fas les mateixes preguntes que em faig jo, em sembla que no som tan rares, més gent ho deu pensar.
    Petons.

    ResponElimina
  3. M'alegra saber que som més els que pensem igual i que ens sentim rars... poster ens haurien d'escoltar, no?

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...