11 de març del 2013

Galtes de vedella a l'aroma de cep

He de reconèixer que darrerament intento preparar plats una mica més cuinats per omplir el tupper. Deu ser cosa del fred que fa que el cos demani més guisats o serà que al llarg del dia llegeixo tantes receptes que d'un lloc o altre m'arriba una mena de Pepito "Grillo" que em diu: vinga posat a cuinar!



Clar que això de la inspiració tant aviat m'arriba com que em passa de llarg, i aquesta setmana estic prou mandrosa. Però com que tinc una llarga llista de tuppers pendents de publicar, pensant en la carmanyola de demà, m'ha vingut de gust de recordar i compartir aquestes galtes de vedella.

La veritat és que he descobert aquesta carn tendra tendríssima, i crec que als estofats de casa aquesta difícilment tornaran a ser d'una altre carn. Jo la compro a la botiga de menuts del mercat de Sants (recomanació d'un tiet de més de 80 anys i una mica cuinetes), i la dependenta té la bondat de desossar les galtes i deixar la carn neta (tot el meu agraïment). Per diferenciar l'estofat, li afegeixo la pols de cep --també anomenat sureny, bolet d'ou, ceperó, cigró, molleró, siureny i siuró, surenc, en llatí Boletus edulis, i en castellà "hongo calabaza" o "seta de Burdeos"-- (és que em pirren les parades de bolets a les fires, i com que aquests bolets són tant cars, la versió pols em resulta força més assequible) que li dóna un gust evident de bolets, però a la vegada suau.

Ingredients:
1 kg. de carn de galta de vedella
3 cullerades de pre-sofregit de ceba
2 cullerades de sofregit de tomàquet
2 dents d'all laminats
2 cullerades petites de pols de cep o sureny
1 got de vi blanc
1 got d'aigua
2 fulles de llorer
2 pastanagues grosses
2 patates grosses
un raig d'oli
sal
pebre

Com fer-ho:
Posar un raig d'oli a la cassola, i afegir el pre-sofregit de ceba i l'all laminat. Remenar durant 3 o 4 minuts. Afegir la carn tallada a daus menuts. Donar voltes fins que la carn agafi color. Afegir el sofregit de tomàquet i la pols de cep. Remenar que es barregin bé els productes, salar i posar un polsim de pebre. Abocar el vi i posar el llorer. Tapar i deixar coure 10 minuts a foc mig. Remenar i afegir l'aigua. De nou, tapar la cassola i coure 5 minuts més a foc baix.
Esquinçar la patata en trossos del mateix tamany que els daus de carn i tallar les pastanagues. Incloure les verdures en la cocció, i coure a foc baix durant 25 minuts més.


Hoy en la fiambrera: Carrilleras de ternera Léelo!
Today at the lunch boxBeef Cheeks  Read it!
Ces boîtes à lunch: Joues de boeuf  Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

8 comentaris:

  1. A m las carrilleres en principi em costen. La qual cosa no vol dir que no provaria aquest plat que te un aspecte extraordinari i més amb aquest punt de ceps!
    Els estofadets em pirren!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs així desossades, ja et dic que és una carn molt delicada. Fins i tot vaig rebre mil elogis per part del meu sogre. Em va dir que mai havia tastat una carn tant tendra.

      Elimina
  2. Deu ser que encara fa fred que estic veient receptes de cassola boníssimes....? Ui, i amb ceps! Aquestes galtes deuen ser pecat mortal... he he he. Petons

    ResponElimina
  3. Jo no les poso al tupper, ja que encara que força tard però intento dinar a casa, però aquestes galtes me les menjaria amb molt de gust!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...