8 de març del 2013

#marçgastronomic

Aquest és el hastag de Twitter, convertit en marca pròpia, de les IV Jornades Gastronòmiques Pota Blava i Carxofa Prat, del Prat de Llobregat ( de l'1 al 31 de març).


Les jornades tenen per objectiu donar a conèixer el gremi de restauració i dos productes de proximitat, i senyal d'identitat del municipi: la carxofa i el pollastre pota blava (Raça Prat), i en aquest context un grup de blocaires vam ser convidats a conèixer-ho de primera mà (al final teniu la llista dels blogs, recopilació feta per Las recetas de Mon). 

Blocaires en acció durant el showcooking

La Raça Prat és un pollastre amb denominació d'origen protegida, amb unes característiques pròpies físiques (tenen la pota blavosa), de criança (en semillibertat, alimentació a base de cereals en un 80% i de 3 a 6 mesos d'edat) i de valor gastronòmic (carn de sabor intens i que necessita una cocció llarga). A la Granja Torres (sota la línia d'aterratge dels avions de l'aeroport de Barcelona-el Prat), vam veure com es crien els Pota Blava, impassibles als sorolls de les aeronaus, i vam saber dels seus viatges a Tarragona, primer per a ser incubats, i després per anar a l'escorxador (aspecte que personalment em va sorprendre força qüestionant-me en certa manera el terme "producte de proximitat").

Del showcooking (forma cool de dir taller de cuina) amb Pota Blava i carxofa que van fer els cuiners dels restaurant OnaNuit i Sinfonía, vaig veure clares algunes propostes per a portar a les nostres carmanyoles i deixar bocabadats els companys de feina, com el confit, els pits amb curri de fruites, els pits amb reducció de vi Montilla i raïms confitats i el saltejat de pollastre amb favetes confitades i carxofa escaldada. La carxofa en tempura i la improvisada carxofa crua amb vinagreta (proposta d'en Joan, el pagès qui va portar una caixa de carxofes acabades de collir i ens va donar tota classe de detalls sobre aquesta hortalissa) són propostes per millor deixar-les per casa, on les farem i menjarem al moment.

Plats del showcooking

La passarel·la de plats amb aquests dos productes protagonistes va continuar al dinar a l'Ona Nuit: croqueta de Pota Blava, amanida amb carxofes, botifarra del Bages amb carxofes, arròs del Delta amb carxofa i parmesà.... 

Aquest restaurant, com els altres 22 que participen en aquestes jornades (aquí teniu la guia de restaurants i algunes receptes), ofereixen menús degustació maridats amb cervesa Inedit de Damm, amb preus que van dels 20 als 25€. El pollastre el podeu trobar al mercat del  Prat (a un preu de uns 15€/kg), contactant amb els productors (aquí, la seva web) o assistint la la fira que anualment se celebra a mitjans desembre. I la carxofa, si us fixeu bé, és fàcil que la trobeu en les vostres fruiteries (en temporada), a través dels productors (aquí un llistat) i al mercat de pagès dels dissabtes al Prat.

Blogs que vam anar (a veure si amb l'enllaç els hi poseu nom?):
http://nototsonpostres.blogspot.com.es

http://www.decuina.net (el coordinador blocaire, finalment absent)

Hoy en la fiambrera: Jornadas gastronómicas del pollo Pota Blava y la alcachofa Léelo!
Today at the lunch boxGastronomic Pota Blava chicken and artichoke Read it!
Ces boîtes à lunch: Gastronomique poulet Pota Blava et artichaut Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

2 comentaris:

  1. Tenia ganes de veure un altre resum!!! Molt interesant amb l'informació recullida dels pollastres! la veritat és que jo amb els "avions" vaig perdre molt la concentració!!!
    Bon recull!
    PTNS

    ResponElimina
  2. Va estar molt bé la trobada. Jo a la granja també vaig badar fent fotos als pollastres ;-))) M'agrada llegir les cròniques del companys!!

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...