11 de gener del 2014

Llenties amb carbassa i bolets

En la transmissió oral de les receptes no hi ha ni pesos, ni mides i ni temps especificats. Alguna mare ha estat mai capaç de dir-nos quanta farina li posa a la pasta de croquetes?



Jo de fet, en aquest blog, també em costa dir quantitats i temps exactes (perdoneu les imprecisions), perquè no m'estic tota l'estona pesant les quantitats ni amb el rellotge a la mà, jo cuino amb certa improvisació. Però a la vegada també penso que els que llegiu i voleu reproduir alguna de les senzilles receptes que publico també heu de tenir el vostre marge de personalització, als vostres gustos, eines, habilitats, i sobretot, imaginació.

La mateixa que he fet servir jo en aquesta recepta que em va passar una companya de feina.

-- "Marga", --em va dir--, "tinc una recepta de llenties, carbassa i bolets per llepar-se els dits!"
-- "Ah, si! Explica, explica" -- vaig dir jo.
I l'Àngels segueix: "Me l'han explicada, i jo no l'he preparada. Però m'imagino que es fa amb un sofregit de ceba. Si que em van dir que bullien la carbassa a banda, i que aprofitava el brou per coure les llenties. Ah! I que es posen els bolets en el sofregit!"

I d'aquesta breu conversa, sorgeix el tàper d'avui, ja que malgrat els dies d'àpats copiosos d'aquest Nadal que porto al darrere, el fred de l'hivern ha fet que el cos em demanés un menjar calent.

Ingredients:
2 cullerades de sofregit de ceba (o 1/2 ceba petita)
2 cullerades de sofregit de tomàquet (o 1 tomàquet petit)
50 g de camagrocs 
100 g de llenties seques
100 g de carbassa
400 ml d'aigua (o brou)
sal
pebre
oli

Com preparar-ho:
Posem en una cassola un raig d'oli i daurem els bolets lleugerament (si utilitzeu dels deshidratats, prèviament els haureu posat en remull amb aigua tèbia durant 30 minuts). Afegim el sofregit de ceba i el de tomàquet (si no els tenim preparats, ratllem la ceba i el tomàquet per separat, i en l'oli, daurem primer la ceba i després afegim el tomàquet, couem-lo a foc mig-baix fins que perdi l'aigua que desprèn). Couem tot junt durant 3 minuts, i afegim les llenties i l'aigua (o el brou). Couem, amb la cassola tapada, durant uns 20 minuts a foc mig. Passat aquest temps, afegim la carbassa tallada a daus, ni grans ni petits, i deixem coure 10 o 15 minuts més (comprovem la cocció de les llenties). Salpebrem al gust 5 minuts abans d'acabar la cocció.

Comentari:
Com sempre, els ingredients, es poden adaptar al que tenim al rebost, i per tant, els bolets poden ser tant una barreja deshidratada, bolets congelats, bolets frescos o en conserva (els que jo vaig utilitzar), i qualsevol varietat del vostre gust. Inclús, si no teniu bolets, però si pols de bolets, doncs no tindreu la mateixa varietat de textures en el tàper, però aconseguireu un tàper igualment interessant de sabors.

Hoy en la fiambrera: Lentejas con calabaza y setas. Léelo!
Today at the lunch boxLentils with pumpkin and mushrooms. Read it!
Ces boîtes à lunch: Lentilles au potiron et champignons. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

2 comentaris:

  1. La improvització a la cuina es una font d'aprofitament i quasi segur d'èxit.
    Bon plat
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Isabel... lo de l'èxit, com tu dius, "quasi", perquè de vegades surt cada pífia....Salutacions.

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...