21 de març del 2014

Cocin-Arte, I Congrés de Cuina, Essència i Valors

Acabada de tornar de Cocin-Arte, I Congreso de Cocina, Esencia y Valores celebrat a la ciutat de Pamplona els dies 14 i 15 de març, on hi vaig anar convidada per a parlar de L'hora del tàper, deixeu-me que us faci cinc cèntims.



Ha estat també el meu primer congrés de cuina al qual, a més, he assistit com a ponent per parlar del blog "L'hora del tàper", i en conseqüència de com jo veig això de dinar de carmanyola a la feina. Vaig compartir taula rodona amb grans blocaires de la xarxa com Cristina Martínez (Garbancita), qui feia de moderadora, Dolors Mateu (Blog de cuina de la Dolorss), Celina Lozano (Baby Recetas) i Juan Revenga (El nutricionista de la general). Entre tots van mostrar als assistents una mica del que a la gastronosfera actual s'està coent, a la vegada que va quedar manifest el fet que els blogs són una de les noves formes de transmetre cultura gastronòmica, cuina i alimentació.




A Cocin-Arte, que tenia com a objectiu el parlar i compartir els valors tradicionals de la cuina de casa, la de tota la vida, per donar-li el reconeixement que es mereix, hi va haver taules rodones on es va parlar, entre d'altres, de com els cuiners professionals transmeten els valors de la cuina als seus fills, del moment de comunicació, relació i compartir que suposa dinar en família, de la cuina medieval i com s'ha transmès fins als nostres dies, de la producció artesana de melmelades amb productes de proximitat, dels horts urbans i de com organitzar la compra. I també hi va haver temps per la desmitificació científica (però amb humor) de la utilització dels microbis propis (dels peus, per exemple) per elaborar formatge o com es pot fer un gintònic més saludable a un laboratori.




A més a més, es va poder veure moure's entre cassoles a persones anònimes (que ben bé podríem ser tu o jo), mostrant el seu saber i la seva passió davant dels fogons, tot preparant les seves receptes de tota la vida, sense filigranes, però que asseguren la bona alimentació diària i el gaudi dels dinars familiars. Per això, a mi que cada dia cuino a casa, i a més hi gaudeixo força, em va interessar molt el que fan i el que pensen altres persones del carrer interessades pel "món cuina".

Durant el congrés, també es va fer un homenatge a l'Elena Santonja, la presentadora i directora del primer programa de cuina a la televisió "Con las manos en la masa", una artista de vocació, ofici i família, i que la casualitat va convertir en un referent de la cuina tradicional per a una generació.

Per acabar, una petita mostra de productes locals per descobrir (melmelades Aidin, oli Artajo, Eroski, llet Lacturale, enciams hidropònics Salanova, etc.) va acompanyar els dos dies de congrés i, per suposat, una no descartable degustació de tapes en diversos bars del centre la ciutat (quedaven tant a prop del Palau de Congressos Baluarte on es celebrava el congrés que no vaig poder estar d'escapar-me per fer treball de camp, és clar!).




En definitiva van ser dos dies d'essència, de tradició i de valors al voltant de la cuina de sempre que espero que l'any que tornin a celebrar-se.


Hoy en la fiambrera: Cocin-Arte, I Congreso de Cocina, Esencia y Valores Léelo!
Today at the lunch boxFurn-Art, First Congress of Cuisine, Essence and Values Read it!
Ces boîtes à lunch: Furn-Art, Premier Congrès de cuisine, essence et valeurs Lisez-le!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

  1. Ja veig que això dels tàpers t'està portant a la fama, Marga! Molt bé, noia!

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...