25 de març del 2014

Gigli amb formatge blau i fruita seca

Els formatges blaus, uns estan fets amb llet de vaca, altres d'ovella i altres de cabra, però tots tenen en comú les floridures, és a dir, el Penicillium glaucum, que els fan ser blavosos o verdosos i els donen el seu característic sabor intens, i fins i tot picant.


Són la delícia pels amants del formatge, però és cert, que la seva olor, per als que no poden veure els formatges, és una "pudor" insuportable (recordo una estada a la localitat de Roquefort, no gaire lluny de l'Auvèrnia, immersa en una intensa flaire de formatge....). Es curen a llocs amb temperatures i humitats regulades, i tradicionalment era en coves fresques i humides excavades a la roca (diria que encara avui a Roquefort és possible visitar les empreses que en fabriquen i que encara fan el procés dins de coves naturals, perquè a altres llocs això ha estat prohibit).

Tot i que en general parlem de formatges blaus, el cert és que formatge blau és el que prové de Dinamarca i és més suau en gust i color que el francès rocafort o l'asturià cabrales. El gorgonzola italià és més cremós que els altres, i com no els anglesos tenen el seu, l'stilton.

Per la seva cremositat, els formatges blaus per la seva cremositat són perfectes per desfer-los en salses i donen molt de joc als plats. Tanmateix, el tàper que proposo juga amb menjar-se el formatge blau tal qual, formant part d'una amanida.

Ingredients (x1 tàper):
80 g de gigli (pasta) en sec
50 g de formatge blau danès
3 barretes de surimi
1 cullerada sopera de panses
1/2 cullerada supera de pinyons
2 cullerades soperes de blat de moro en conserva
oli

Com preparar-ho:
Courem la pasta el temps indicat pel fabricant i sense oli (vegeu aquesta informació on parlava que no cal). Tallarem en formatge en daus i el surimi també. Escorrerem la pasta i afegirem un raig d'oli per evitar que s'enganxi. Quan s'hagi refredat, incorporem tots els ingredients a la pasta, i ja tenim el tàper preparat.

Hoy en la fiambrera: Gigli con queso azul y fruta seca Léelo!
Today at the lunch boxGigli with blue cheese and dried fruit Read it!
Ces boîtes à lunch: Gigli avec du fromage bleu et fruits secs Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

4 comentaris:

  1. uix, a mi el formatge blau em resulta massa intens.. em quedo amb l'amanida i ja li posaré algun altre formatge més suau (i no, rulo de cabra no, ja no més plis,prou :D )

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquí proposo idees no dogmes... però diga'm amb quin formatge sorprendàs la pasta?

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...