19 d’octubre del 2014

La cuinera

La cuinera, de Coia Valls (Ediciones B), és un llibre que anava al darrere de llegir-lo des de la Diada de Sant Jordi, quan feia poc que havia sortit al mercat.

En aquest cas, llibre prestat per
Xarxa de Biblioteques Municipals
 

És una novel·la ubicada a la Barcelona de finals del segle XVIII, i gira al voltant d'una noia amb un únic objectiu a la seva vida: ser cuinera. Tot el seu món es mou per aconseguir i mantenir el seu desig, basat en unes habilitats innates i apreses per a cuinar, dins d'una societat masculina. Els esdeveniments històrics, els personatges que foren reals, els paisatges urbans encara reconeguts, les aromes i les olors i els sentiments i les pors acompanyen la història de la Contança, la protagonista. Una jove criada a la Lima colonial i que madura a la Ciutat Comtal que la va veure néixer, on encara són molt presents les seqüeles socials i polítiques de la derrota del 1714.

Els fets històrics, els espais i les receptes de la novel·la se m'apareixen ben documentats, i embolcallen una història on la dolçor i l'acidesa regnen en la trama i en els personatges, com els préssecs farcits o la llimonada que es cuinen.

Descobrim els productes que van arribar de les Amèriques, que a les adrogueries no es venien pintures ni productes de neteja ni similars o que les patates no eren acceptades per la societat.

Per mi, és una novel·la que enganxa. M'ha agradat!

Hoy en la fiambrera: La cocinera. Léelo!
Today in the lunchbox: The cooker. Read it!
Ces boîtes à lunch: Le cuisinierLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...