16 de març de 2015

Crema cremada o no

Setmana de Joseps i Josepas, de Pepets i Pepetats, i a casa nostra, setmana d'aniversaris i celebracions.


Per això, per aquesta setmana he decidit preparar les postres que més agraden a una de les meves filles, i de pas, fer una ració per emportar-me a la feina, i donar-me un capritxet. Com ja sabeu estic parlant de la crema, coneguda també pels noms de Crema de Sant Josep i Crema Catalana.

Són ràpides de fer, i el que era més anguniós, el fet de cremar el sucre, els moderns soplets ens ho posen ben fàcil, perquè no embrutem res de res. És cert, que allò de posar roent el ferro era xulo amb les cuines de foc, però no ens oblidem pas, quedava tot ben pringat de sucre cremat.

En la versió per a emportar a la feina, només dos comentaris.

Primer, NO utilitzem les típiques cassoletes de fang (per cert, he descobert que això és una creació urbanita per a servir la crema amb regust rural, perquè abans a totes les cases es feia una plata de vidre ben grossa plena de crema) on serà fàcil que per més que les tapem passi alguna desgràcia (jo he fet servir pots de vidre de iogurt omplerts fins la meitat).


Crema abans de guardar-la per emportar

Segon, si cremem la crema moltes hores abans (unes 24) de què ens la mengeu, tinguem present que la crosta de caramel ja no serà crosta quan ens la mengem sinó caramel que per s'haurà repartit per tota la crema, cosa que també la fa boníssima.

Crema en el moment de menjar a la feina

Ingredients (x8 cassoletes):

  • 1 l de llet
  • 150 g de sucre (+ sucre per cremar) 
  • 25 g de farina de blat de moro
  • 7 ous
  • 1 llimona
  • 1 branca de canyella

Com preparar-ho:

  • Separem les clares i els rovells dels ous en els dos bols (les clares les podem guardar per a fer una truita). 
  • En un got amb una mica de la llet, diluïm la farina de blat de moro. 
  • Hi afegim al bol on hi ha els 7 rovells la llet i la farina diluïts.
  • Remenem i reservem.
  • Posem a bullir la resta de la llet en un cassó, juntament amb la pela de la llimona, la branca de canyella i el sucre, i remenem de tant en tant.
  • Quan comenci a bullir, deixem coure encara 3 minuts més.
  • Retirem del foc.
  • Traiem la pela de la llimona i la canyella.
  • Hi afegim a la llet calenta la mescla de rovells i farina.
  • Tornem a posar al foc, i sense deixar de remenar esperem que torni a bullir.
  • És el moment de retirar-la definitivament del foc.
  • Omplim les cassoletes de fang o els gots de vidre.
  • Deixem refredar, preferiblement a la nevera, un parell d’hores com a mínim.
  • En el moment de menjar-les, posem una capa de sucre per sobre de la crema, i la cremen amb el soplet.

Hoy en la fiambrera: Crema CatalanaLéelo!
Today at the lunch boxCatalana Crema. Read it!
Ces boîtes à lunch: Crema catalane. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...