17 d’octubre del 2015

Deliciosa Chiara

Seguint amb el meu gust per les novel·les on la cuina té un paper quasi protagonista, avui parlaré de la meva darrera lectura.


Escrita per Nicky Pellegrino, aquesta és una d’aquelles novel·les suaus i dolces, dirigides al públic femení especialment, que quasi vaig llegir d’una tirada, perquè la seva trama em va enganxar. No diria que és la millor novel·la del món, però la vaig gaudir, que per mi, d’això es tracta.

De lectura àgil, té moments molt emotius que m'han fet saltar les llàgrimes (clar que per mi no es gaire difícil, sóc del tipus de persona que plora veient alguns anuncis).

Crec que el títol original, Delicious, s’ajusta més al contingut, per la novel·la és la història, o millor dit les històries perquè l’obra està dividida en tres parts situades en llocs i èpoques diferents, té per protagonistes la Maria Domenica i la seva filla Chiara, dues dones italianes que cerquen la seva felicitat en, diria jo, direccions oposades. La primera és una noia de poble amb anhels que desconeix però que sap segur que no hi són al poble que l’ha vist néixer, i la segona, és una jove cuinera amb cert reconeixement públic que intueix que a la vida a la ciutat de Londres li manca quelcom. És la història, em sembla a mi, de la fugida del present, l'acceptació del futur I la recuperació del passat.

I al bell mig de totes les històries, la cuina, com espai físic i com activitat estan presents. Per la Maria Domenica, la cuina és l’estança principal de la família on el pa és omnipresent com a símbol d’un destí que apunta com una llosa que ofegarà la protagonista. Aquesta mateixa cuina, serà, en la tercera part el centre on Chiara es retrobarà amb el seu passat a través de receptes tradicionals italianes (vegeu la relació de plats més endavant) cuinades mà a mà amb l’àvia, més enllà del pa, en una comunió vital entre persones, aliments i territori.

L'altre espai de veritable llar el troben les dues protagonistes en el Café di Angello. Però això us deixo que ho descobriu…

Relació de plats que he trobat que apareixen al llibre:

  • bròquil al vapor saltat amb oli, all i bitxo
  • rodanxes de carabassó assecades al sol, daurades en oli i escabetxades amb vinagre, all i fulles de menta
  • boles d’arròs farcides de formatge i fregides en oli
  • fulles de parra saltades amb all
  • salsa amb tomàquets, all, tàperes, olives i anxoves amb trossets petits de carn de vedella
  • pizza prima amb tomàquet, oli i alfàbrega
  • sopa minestrone
  • fritti de calamars, cues de gambes i sípia
  • bunyols de bacallà, olives, tàperes, pinyons i panses
  • carxofes arrebossades amb aroma de parmigiano
  • espàrrecs embolcallats amb pernil, arrebossats en farina, ou i farina de galeta
  • pasta e fagioli
  • arròs arbori, col, cansalada i all bullit amb brou de pollastre
  • carxofes cuites al vapor amb all, julivert, sal i oli
  • peperonata (pebrots vermells fregits en oli amb ceba i tomàquets)
  • polpette di carne (mandonguilles en salsa de tomàquet amb ou, all, ceba, farina de galeta i julivert)
  • anguiles fumades
  • ragú (salsa de tomàquet amb trossos de carn de porc amb rotllets de carn de xai farcits amb all i pinyons)
  • sartu (motlle d’arròs farcits de xampinyons, mandonguilles diminutes, saltxitxes picants, etc. daurat al forn)
  • timballo di maccheroni (pastís fet de pasta amb ragú i parmigiano, amb capes de salami, pèsols, albergínies, ricotta i mozzarella)

Hoy en la fiambrera: Deliciosa Chiara. Léelo!
Today at the lunch boxDelicious. Read it!
Ces boîtes à lunch: DeliciousLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

4 comentaris:

  1. Em va encantar el llibre. Encara el tinc i aixó que fa anys que el vaig llegir.

    ResponElimina
  2. Em va encantar el llibre. Encara el tinc i aixó que fa anys que el vaig llegir.

    ResponElimina
  3. Em va encantar el llibre. Encara el tinc i aixó que fa anys que el vaig llegir.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...