10 d’abril del 2016

El Geni Culinari: Innovacions que marquen la nostra cuina

El 31 de març de 2016 es va inaugurar una nova exposició temporal en el Museu d'Arqueologia de Catalunya: "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina". Jo hi vaig ser en aquesta inauguració i vaig poder gaudir de l'exposició.


La mostra no és molt extensa, però segueix un discurs museogràfic modern, atractiu, entenedor i pedagògic per exhibir les restes arqueològiques que ens expliquen com i què menjaven els nostres avantpassats quan no hi havia textos escrits.

En la selecció d'objectes de la mostra s'han triat aquells que van suposar una innovació, un trencament amb "la tradició existent", però per la seva importància i transcendència van passar, en més o menys temps, a ser per se tradició. De fet, tal com passa en la gastronomia actual, on aliments i tècniques que fins ara no ens eren pròpies i que ara ja ho són perquè les hem adoptat.

Interessant va ser també veure alguns dels objectes del Neolític i com són en l'actualitat, i valorar si han evolucionat molt o poc, o conèixer quins van ser els aliments que conformaren un gran àpat, gràcies que s'han identificat els ossos trobats.


Més enllà de la mateixa exposició, que es pot visitar fins al 26 de juny, el Museu d'Arqueologia de Catalunya ha programat una sèrie d'activitats paral·leles que complementen el coneixement sobre aquestes innovacions culinàries, totes elles molt interessants.

  • Sopars amb Geni: Sopars exclusius els dies 7 de maig i 11 de juny, amb receptes dissenyades per la Fundació Alícia i cuinades per Ada Parellada (no són econòmics i cal fer reserva, però segur que seran molt interessants per descobrir els gustos i els aromes que van ser els protagonistes de les cuines avantpassades de la nostra).
  • Visites guiades a l'exposició: Cada diumenge a les 12:30h.
  • Activitats especials de dissabte: 16 d'abril: sopa feta amb còdols; 30 d'abril: elaboració de galetes prehistòriques; 21 de maig: escorxament animal amb ganivets de sílex; 4 de juny: encendre foc.
  • Cicle de conferències: 14 d'abril (Lluís Garcia) i 12 de maig (Fundació Alícia).
  • Debats a tres: El dia 2 de maig la Dieta paleolítica: Raquel Piquer, Abel Mariner i Fermí Puig (modera Josep Manuel Rueda); el dia 23 de maig, Ètica culinària: Carme Ruscalleda, Miquel Molist i Jesús Contreras (modera Màrius Rubiralta).
  • Conferència "Cuinant l'exposició": 5 de maig, 18:30h. El laboratori de Conservació / restauració: preparar els objectes; per llepar-se els dits. I. Moreno

Us animo a visitar aquesta exposició, i potser alguna de les activitats paral·leles, perquè tal com va dir en Ferran Adrià en la inauguració "aquests viatges al passat de l'alimentació és també una manera d'alimentar-nos ara".

Hoy en la fiambrera: Exposición: El genio culinario, innovaciones que marcan nuestra cocinaLéelo!
Today in the lunchboxExhibition: The culinary genius, innovations that marked our kitchen. Read it!
Ces boîtes à lunch: Exposition: Les innovations de génie culinaire qui ont marqué notre cuisineLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

2 comentaris:

  1. No coneixia l'expo i em sembla molt interessant. Apuntada per visitar-la!

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...