És una fruita atractiva pel seu color, pel seu gust i també pel joc que donen entre els nens (qui no s'ha posat unes cireres d'arracades?). Però també resulta molt atractiva quan encara és una flor i els cireres estan florits, un espectacle que diuen que al Jerte estremeny no té igual (clar que veient una inflorescència, ja em puc imaginar la resta).
C.I.C.-Moià |
Aquesta fruita estiuenca presenta centenars de varietats diferents, i aporta nombrosos beneficis a la nostra salut. Algunes de les seves característiques són:
- rica en fructosa, aporta quantitats significatives de fibra que ajuden el trànsit intestinal
- conté polifenols, excel·lents antioxidants,
- destacats nivells de potassi, mineral necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular així com també regula l'aigua dins i fora de les cèl·lules del nostre organisme.
- conté petites proporcions la vitamina C que juga un paper important en la síntesis de col·lagen i en la funció immune, com també actua com antioxidant
- conté provitamina A o carotè que un cop sintetitzada dins el nostre cos es transforma en vitamina A, necessària per al bon estat de la retina i la pell (tant interna com externa)
Fires dedicades a la cirera 2012 (segons informacions trobades a la xarxa)*:
Coincidint amb l’època de fructificació diverses localitats celebren mercats, fires, exposicions i festes. Proper a nosaltres el Priorat, l’Empordà, l’Alcoià, les Terres de l’Ebre o Mallorca són comarques on el cirerer és un fruiter que es cultiva intensivament, tot i que el Baix Llobregat és la primera comarca productora de cireres de Catalunya, amb el 33% de la producció total. De més enllà, són reconegudes les cireres de la vall del Jerte (Extremadura) i de diversos indrets de l'Aragó.
Març
finals de mes: Festa d'Interès Turístic Nacional del Cirerer en Flor (Vall del Jerte, Extremadura)
Maig
20: Fira de cireres i productes de la terra (Carrer Joan Güell, Barcelona)
20 i 26: Mercat de Pagès de Cireres (Sant Climent de Llobregat)
25, 26 i 27: Festa de la cirera de Santa Coloma de Cervelló
26 i 27: Exposició de Cireres de Sant Climent de Llobregat
26 i 27: Grand Marché de la Cerise (Ceret)
Juny
2 i 3: Festa de la cirera de Torrelles de Llobregat
2 i 3: Festa de la cirera de Paüls (Baix Ebre)
2 i 3: Festa de la cirera del Papiol
2 i 3: Fira de la Cirera, Art i Tradició” de la Salzadella
3: Fira de la Cirera (Bràfim, Alt Camp)
3: Cerecera. Fira de la Cirera i jornades gastronòmiques (Valle de Jerte, Extremadura)
10: Fira de la cirera de Llers (Alt Empordà)
Juliol
1: Feria de la Cereza del Valle de Las Caderechas (Salas de Bureba, Burgos)
Ara si que no hi ha excusa per anar de fira, i si en sabeu alguna més, doncs deixeu missatge. Que tinc ganes de recopilar-hi tota la informació.
* Els dies no són els mateixos cada any, però estàn al voltant. Podeu consultar el calendari actualitzat a Un producte, una fira, una festa.
·
La cirera és un fruit carnós, de pell color
entre groc vermellós i roig intens i amb una polpa de color rosa o blanquinosa.
·
La seva forma i gust depèn molt de la
varietat, podent trobar 900 varietats de cireres de sabor dolç i 300 àcides.
Consum:
·
La cirera és una fruita que la trobarem al
mercat de finals d’abril a principis
d’agost (cultivada al aire lliure).
·
Al mercat s'han d'escollir aquelles que
siguin pesades i que presentin un color vermell fosc o negre, amb una textura
ferma i suau.
·
Han d'estar netes i tenir una pell ferma,
brillant, sencera i sense trencaments ni imperfeccions. Les seves tiges han de
ser verdes i fresques. Convé assegurar-se que la tija estigui ben unida al
fruit, el que evita que el fruit perdi tots els seus sucs i en el punt d'unió
de tots dos no hi hagi podridura o floridura.
·
A casa, quan han
arribat al seu punt de maduració convé guardar-les a la nevera sense rentar ni
tapar; d'aquesta manera es poden conservar fins a dues setmanes.
·
Sabies que...també admeten la congelació?.
Fresques o empastifades d'un almívar lleuger, i són les varietats de cireres
més fosques les que millor suporten aquesta congelació.
·
La manera més saludable de menjar les cireres és crua. També es
poden consumir en forma de melmelada o de compota, confitades en sucre,
sorbets, pastissos, gelats... I recordeu, si les sotmetem a ebullició per
elaborar melmelades o conserves canviem les seves propietats fent que les
proteïnes i les vitamines es destrueixen quasi totalment.
Propietats dietètiques i nutricionals:
Propietats dietètiques i nutricionals:
·
La cirera és rica en hidrats de carboni,
sobretot fructosa, tot i que el seu
valor calòric és moderat respecte d'altres fruites.
·
El seu contingut en fibra, vitamines i
minerals és moderat en relació amb la resta de fruites.
·
El que en realitat destaca de les cireres
és el seu contingut en flavonoides
(sobretot antocians, relacionats amb el color) i àcid el·làgic del grup dels polifenols, excel·lents antioxidants.
·
Té quantitats importants de potassi i en menor
proporció, magnesi i calci. El potassi, és un mineral necessari per a la
transmissió i generació de l'impuls nerviós, per a l'activitat muscular normal
i intervé en l'equilibri d'aigua dins i fora de la cèl·lula.
·
Les cireres són riques en sucre, per la
qual cosa s'ha de tenir en compte en les persones diabètiques encara que en
quantitats moderades i controlades poden ser consumides sense problema.
Composició 100g de Cireres
|
|
Energia
|
58kcal
|
Hidrats de Carboni
|
13,5g
|
Fibra
|
1,5g
|
ProVitamina A
|
3mcg
|
Vitamina C
|
8mg
|
Potassi
|
260mg
|
Magnesi
|
11mg
|
Calci
|
16mg
|
Hola!!!
ResponEliminaA mi m'encanten les cireres! Jo aniré a la Festa de la Cirera de Paüls que es celebrarà del 3 al 5 de juny i està molt bé. És una altre a afegir a la llista que has creat.
Uf, que bones les cireres! I quin article més interessant, Marga, per les propietats nutricionals que expliques i per les recomanacions firaire que ens comuniques! En prenc nota. Petons
ResponEliminaSi en sabeu alguna fira més, digueu, digueu...
Elimina