5 de febrer del 2014

Els calçots

Aquest producte és una varietat de la ceba tendra, Allium cepa (poso el nom llatí per si algun forà vol plantar-ne a la seva terra i després menjar-se'ls, qua això ja m'ho va preguntar uns quants anys enrere un ianqui que volia saber l'espècie per a que un pagès amic la busqués i la plantés al Midwest).


C.I.C-Moià
Sembla ser que des de finals del segle XIX ja se'n mengen, però en els darrers anys s'ha posat de moda com a àpat col·lectiu i de festa, i nombroses són les colles d'amics i familiars que queden un diumenge qualsevol dels mesos de gener, febrer o març (ara fins i tot s'ha allargat per davant i per darrera, de novembre a abril) per anar a fer una CALÇOTADA. Típic producte del Camp de Tarragona, ara ja podem fer calçotades a qualsevol indret de Catalunya (estic parlant tant de restaurants com de calçotades populars).

El calçot té unes característiques organolèptiques que la separen una mica de la seva espècie. El seu gust és més dolç que les altres cebes del mercat. Té propietats beneficioses per l'aparell respiratori, especialment sobre la mucosa nasal i la faringe, i és un bon antibacterià dels conductes urinaris i la bufeta. Per la seva composició sense greix i amb molt de potassi és excel·lent pels que tenen colesterol i hipertensió i pels que es volen aprimar (una altra cosa és la salsa que els acompanya, que és una gran font de calories).

La cocció del calçot no és difícil, si potser trobar el punt. Només calen unes bones brases i unes grans graelles, i apa, a coure calçots. El que si que té el seu què és la salsa que els acompanya, i cada cuiner té el seu propi secret que no diu ni a la de tres.

Aquí transcric una recepta de la salsa:

Ingredients: 
100 gr d'ametlles torrades
30 gr d'avellanes torrades
4 ó 5 tomàquets vermells escalivats
1 cabeça d'alls escalivats
80 cl d'oli d'oliva
Vinagre al gust
1 pebrot sec del tipus nyora
Julivert al gust
Sal al gust

Preparació:

Escaliveu els tomàquets a sobre del foc i els alls pelats també. En el morter, piqueu els alls, les avellanes i les ametlles. Després cal que hi afegiu la nyora i els tomàquets; piqueu fins que tot plegat hagi esdevingut una pasta. Afegiu-hi l'oli a poc a poc; tasteu per veure si cal rectificar de sal i pebre. 

La Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista) ens completa les característiques dels calçots:

Recomanacions:
  • El calçot és cadascun dels brots d'una ceba blanca que ha estat replantada. Els brots que s’obtenen a mesura que van creixent es calcen, d'aquí el nom de calçot.
  • Pertanyen a la família de les liliàcies, la mateixa família de les cebes i els alls, i la varietat de ceba blanca de la qual s'obtenen els calçots s'anomena Blanca Tardana de Lleida
  • El calçot destaca per la dolçor i el nombre i grandària dels calçots obtinguts d’una ceba pot variar però habitualment s’obtenen de quatre a set unitats.
Consum:
  • Es un producte estacional i es pot trobar al mercat d’octubre a març, degut al seu cultiu a l’aire lliure.
  • El cultiu del calçot és típic de les comarques tarragonines, properes al mar i amb un hivern suau. Malgrat això, el calçot també es pot cultivar en zones d'interior on les glaçades no siguin massa permanents.
  • La millor manera de menjar calçots és a la típica calçotada: una vegada cuit, s’agafa el calçot per l’extrem contrari al bulb i se sosté en posició vertical per extreure la part de les fulles socarrimada (estirant cap a baix) i sucar-lo amb la salsa.
  • El consum s’ha popularitzat molt gràcies a les calçotades, que moltes vegades resulten un excés gastronòmic, però saps quants grams de calçots es recomanen per ració? Els grams per ració recomanat al dia són 250 grams, equivalents a 10-15 unitats.
Propietats dietètiques i nutricionals:
  • Els calçots, per la seva condició de ceba, són diürètics, ja que són unes hortalisses molt riques en potassi i pobres en sodi. Per aquest motiu es diu que són aliments depuratius, ja que ajuden a eliminar substàncies residuals. També s'aconsella en persones hipertenses pel mateix motiu.
  • Les cebes en general tenen grans efectes mucolítics i per això són ideals per prevenir algunes malalties de l'aparell respiratori.
  • És una font d'antioxidants  gràcies als flavonoides i als compostos sulfurats que conté i la seva proporció en vitamina C. No obstant això, cal tenir en compte que la vitamina C és molt sensible a les temperatures, de manera que quan es cuina es redueix el seu contingut.
  • L'aportació energètica dels calçots és molt moderada i té una funció reguladora, degut al seu aport total en vitamines, minerals i aigua.
  • El seu consum és apropiat per a persones que volen controlar el seu pes, si no ens excedim amb la salsa!

Composició 100g de calçots
Energia
35kcal
Hidrats de carboni
7-8g
Fibra
1,8-2g
Vitamina C
7-8mg
Potassi
175mg
Fòsfor
35mg

Consejos sobre los calçots. Léelo!
Calçots tips. Read it!

---------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

  1. Un bon article, una vegada llegit no queden dubtes respecte al calçot!.

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...