C.I.C.-Moià |
La planta, de tiges rastreres, dóna fruits ovaloides amb un pes variable segons la varietat i les condicions de cultiu (es veu que hi ha melons que arriben als 20 kg. de pes). Es conreen tant en regadiu (tot i que s'ha d'anar amb compte amb l'aigua perquè pot arribar a podrir la planta) com en secà, on diuen que els melons són més saborosos.
Tanmateix, que el meló que consumeixis sigui bo, però bo de debò, és com diu una dita: El meló i el casament són cosa d'encertament.
I per encertar-la podem comprar marques que coneixem, podem confiar que el fruiter sigui una persona entesa o nosaltres, si no ho som, ens podem fer passar per uns entesos. Què cal per ser un entès:
- olorar el meló (El bon meló es coneix per l'olor)
- sospesar-lo i que pesi (El formatge, la dona i el meló com més pesen millor)
- comprovar que estigui tot dur
- pressionar suaument els extrems i veure que cedeix una mica (indica que està madur).
I si tot i així no ho teniu clar, crec que el millor és acostar-se a la fira del meló d'Artesa de Segre (darrer cap de setmana d'agost) o a la festa del meló de Vilafranca de Bonany (Mallorca) durant el primer cap de setmana de setembre.
El meló, tradicionalment, ha estat consumit com a postre, i especialment com a fruita de grup (qui no ha posat un meló en un riu per a què es refredi en una sortida al camp!) pel seu gran tamany. Actualment, però, el podem comprar a moltes fruiteries només a meitats, encara que el cert és que és millor obrir el meló i acabar-lo (meló tallat, meló menjat). Les innovacions en les cuines ha portat a utilitzar el meló també com entrant: meló amb pernil, a l'amanida o crema freda.
Recomanacions de Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista)
·
Fruita de
forma rodona o ovalada i de pes molt variable (700g-4kg) de color verd, groc o
ataronjat segons la varietat a la qual pertanyi i sabor molt dolç, especialment
quan està madur.
·
Al
mercat és convenient escollir els melons que siguin durs i no presentin
marques. Fins que el meló no aconsegueix la seva maduresa el seu gust recorda
al del cogombre i un cop madur es pot degustar l'exquisit i refrescant sabor
dolç que presenta.
·
Per
saber si un meló està madur, cal agafar-lo
entre les mans amb fermesa i pressionar suaument els extrems, si cedeix una
mica significa que està ben madur i és el moment ideal per consumir-lo.
·
Si no
hem encertat en l’elecció i és verd, el podem deixar madurar uns dies sencer. En
canvi, s'han de rebutjar els exemplars passats que s'identifiquen per la seva
escorça enganxosa.
Consum:
·
La
millor època del meló és durant l'època d’estiu, des del mes de Juliol al mes de Setembre.
·
Si volem
consumir el meló una mica fred és suficient refrescar-lo a la nevera una o dues
hores abans de servir.
·
Per una
millor conservació un cop obert el
meló convé mantenir les llavors
perquè es conservi millor el seu gust i les seves propietats i guardar-lo a la
nevera cobert amb un film transparent, perquè el meló absorbeix fàcilment el
sabor d'altres aliments.
·
El meló
es consumeix per postres però segur
que més d’un dia d’estiu el trobarem com a primer
plat i acompanyat de pernil però també el podem acompanyar amb salmó fumat,
prova-ho.
·
Una
fruita ideal per servir en diferents versions de tall com per exemple a
rodanxes, farcit o acompanyat d'altres fruites com les groselles o les maduixes
silvestres. També pot formar part de sorbets i gelats o en forma de púding.
·
De
primer plat també podem utilitzar-lo en cremes
fredes i amanides d'estiu, amb
fulles de menta fresca amanit amb oli i llimona, taronges i créixens o amb api
molt picat, cebes i olives.
·
Menys
habitual és incloure’l com a guarnició de carn rostida, foie gras o pollastre
rostit.
Propietats dietètiques i nutricionals:
·
Es
destaca del meló la seva composició en d'aigua que és d’un 80%, fet que li
aporta escasses calories per la qual
cosa és recomanat en persones amb sobrepès o obesitat, sempre en la quantitat
adequada a una ració per àpat.
·
Conté beta-carotè (provitamina A), en les
varietats de polpa taronja o vermellosa, que posseeix gran poder antioxidant i pot
transformar-se, segons les necessitats de l'organisme, en vitamina A molt útil per al bon estat del cabell, la pell, les
mucoses, els ossos i la vista.
·
Aporta
minerals com el magnesi i el potassi. També conté més quantitat de
sodi que la resta de fruites fresques. El cas de persones amb insuficiència
renal hauran de controlar el seu consum.
Composició 100g de meló
|
|
Energia
|
52 kcal
|
Hidrats de Carboni
|
13 g
|
Fibra
|
0,8 g
|
Vitamina C
|
32 mg
|
Potassi
|
320 mg
|
Magnesi
|
11,8 mg
|
Hoy en la fiambrera: El melón. Léelo!
Today at the lunch box: The melon. Read it!
Ces boîtes à lunch: Le melon Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada