13 de juliol del 2013

El meló

De melons en trobem tot l'any (dels que són fruita i dels que no), però ara comença la temporada en què ens serà més fàcil trobar exemplars aromàtics i amb gust de meló.

C.I.C.-Moià
El meló, Cucumis melo , és una fruita tropical adaptada als climes temperats. El seu origen es situa per uns al centre d'Àsia (Iran) i per altres a l'Àfrica, perquè s'hi han trobat representacions de melons a algunes tombes egípcies de fa 4.400 anys. En tot cas, va arribar a la península Ibèrica a través dels comerciants cartaginesos de Cartago Nova. 

La planta, de tiges rastreres, dóna fruits ovaloides amb un pes variable segons la varietat i les condicions de cultiu (es veu que hi ha melons que arriben als 20 kg. de pes). Es conreen tant en regadiu (tot i que s'ha d'anar amb compte amb l'aigua perquè pot arribar a podrir la planta) com en secà, on diuen que els melons són més saborosos. 


Tanmateix, que el meló que consumeixis sigui bo, però bo de debò, és com diu una dita: El meló i el casament són cosa d'encertament. 


I per encertar-la podem comprar marques que coneixem, podem confiar que el fruiter sigui una persona entesa o nosaltres, si no ho som, ens podem fer passar per uns entesos. Què cal per ser un entès:

  • olorar el meló (El bon meló es coneix per l'olor)
  • sospesar-lo i que pesi (El formatge, la dona i el meló com més pesen millor)
  • comprovar que estigui tot dur
  • pressionar suaument els extrems i veure que cedeix una mica (indica que està madur).
I si tot i així no ho teniu clar, crec que el millor és acostar-se a la fira del meló d'Artesa de Segre (darrer cap de setmana d'agost) o a la festa del meló de Vilafranca de Bonany (Mallorca) durant el primer cap de setmana de setembre.

El meló, tradicionalment, ha estat consumit com a postre, i especialment com a fruita de grup (qui no ha posat un meló en un riu per a què es refredi en una sortida al camp!) pel seu gran tamany. Actualment, però,  el podem comprar a moltes fruiteries només a meitats, encara que el cert és que és millor obrir el meló i acabar-lo (meló tallat, meló menjat). Les innovacions en les cuines ha portat a utilitzar el meló també com entrant: meló amb pernil, a l'amanida o crema freda. 


Recomanacions de Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista)


·         Fruita de forma rodona o ovalada i de pes molt variable (700g-4kg) de color verd, groc o ataronjat segons la varietat a la qual pertanyi i sabor molt dolç, especialment quan està madur.
·         Al mercat és convenient escollir els melons que siguin durs i no presentin marques. Fins que el meló no aconsegueix la seva maduresa el seu gust recorda al del cogombre i un cop madur es pot degustar l'exquisit i refrescant sabor dolç que presenta.
·         Per saber si un meló està madur, cal agafar-lo entre les mans amb fermesa i pressionar suaument els extrems, si cedeix una mica significa que està ben madur i és el moment ideal per consumir-lo.
·         Si no hem encertat en l’elecció i és verd, el podem deixar madurar uns dies sencer. En canvi, s'han de rebutjar els exemplars passats que s'identifiquen per la seva escorça enganxosa.

Consum:
·         La millor època del meló és durant l'època d’estiu, des del mes de Juliol al mes de Setembre.
·         Si volem consumir el meló una mica fred és suficient refrescar-lo a la nevera una o dues hores abans de servir.
·         Per una millor conservació un cop obert el meló convé mantenir les llavors perquè es conservi millor el seu gust i les seves propietats i guardar-lo a la nevera cobert amb un film transparent, perquè el meló absorbeix fàcilment el sabor d'altres aliments.
·         El meló es consumeix per postres però segur que més d’un dia d’estiu el trobarem com a primer plat i acompanyat de pernil però també el podem acompanyar amb salmó fumat, prova-ho.
·         Una fruita ideal per servir en diferents versions de tall com per exemple a rodanxes, farcit o acompanyat d'altres fruites com les groselles o les maduixes silvestres. També pot formar part de sorbets i gelats o en forma de púding.
·         De primer plat també podem utilitzar-lo en cremes fredes i amanides d'estiu, amb fulles de menta fresca amanit amb oli i llimona, taronges i créixens o amb api molt picat, cebes i olives.
·         Menys habitual és incloure’l com a guarnició de carn rostida, foie gras o pollastre rostit.

Propietats dietètiques i nutricionals:
·         Es destaca del meló la seva composició en d'aigua que és d’un 80%, fet que li aporta escasses calories per la qual cosa és recomanat en persones amb sobrepès o obesitat, sempre en la quantitat adequada a una ració per àpat.
·         Conté beta-carotè (provitamina A), en les varietats de polpa taronja o vermellosa, que posseeix gran poder antioxidant i pot transformar-se, segons les necessitats de l'organisme, en vitamina A molt útil per al bon estat del cabell, la pell, les mucoses, els ossos i la vista.
·         Aporta minerals com el magnesi i el potassi. També conté més quantitat de sodi que la resta de fruites fresques. El cas de persones amb insuficiència renal hauran de controlar el seu consum.

Composició 100g de meló
Energia
52 kcal
Hidrats de Carboni
13 g
Fibra
0,8 g
Vitamina C
32 mg
Potassi
320 mg
Magnesi
11,8 mg


Hoy en la fiambrera: El melón. Léelo!
Today at the lunch box: The melon. Read it!
Ces boîtes à lunch: Le melon Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...