31 de gener del 2015

Fira de la Candelera 2015

Coincidint amb cap de setmana més proper al 2 de febrer, festa cristiana de la presentació de Jesús al Temple quaranta dies després de néixer coneguda popularment amb el nom de la Candelera o Candela, se celebra des del 1851 la Fira de la Candelera de Molins de Rei.



Són 164 edicions d'una fira que tradicionalment estava lligada a la terra. Celebrada al bell mig de l'hivern (ja ho diu la dita: "Si la Candelera riu, l'hivern és viu, si la Candelera plora, l'hivern és fora"), la fira es va convertir en la gran trobada per comprar planters, arbres fruiters i llavors. Tot allò que no es tenia a casa per a  omplir camps i horts d'una vida que es mostraria en la seva màxima esplendor des de la primavera fins a l'estiu, i que per suposat, ompliria el rebost de familiar. També de maquinària agrícola i de bestiar.

Aquesta importància ramadera i, sobretot, agrícola s'ha mantingut fins fa no molts anys (jo hi anava de petita amb el pare... i no ha passat més de 40 anys), i encara hi persisteix (les imatges de gent caminant entre la gent, amb arbres fruiters al coll és un clàssic). Però junt amb les parades "de verd", podríem dir, han anat prenent importància i visibilitat les parades d'artesania, industrials, comercials i, especialment, d'alimentació.

Bacallans, embotits, pans, formatges, conserves, encortits i dolços, són alguns dels productes que podem trobar en la immesa fira, repartits en nombroses parades. Un espectacle per ulls i una crida a la gula. Els vins, caves i els olis també tenen el seu espai, i es poden degustar a través de moltes activitats i tastos. 

D'aquesta edició, en la qual la DO convidada ha estat la Terra Alta, vaig descobrir que els expositors solen ser petites bodegues i caves, on destaca la producció familiar i on les joves generacions estan al capdavant del negoci, transmetent sàvia nova, energia, imaginació i frescor a un negoci que, en molts casos, ja havien començat els avis. Preparats, proposen innovació a la tradició d'anys, tot buscant fer-se un forat al mercat pel producte en si, però també pel disseny de la presentació. Jo particularment, i des del desconeixement dels vins, em vaig quedar amb dos. Tots dos pels vins, el primer intens i amb cos, i el segon per la seva suavitat, a més, un per l'afecte a un territori on es conrea, el Pallars Jussà, el Celler Mas Garcia Muret, i l'altre, el Celler La Vinyeta, per la filosofia de "masia catalana" on la producció dels vins, permet donar a menjar a les gallines i produir ous, les ovelles netegen la vinya i donen llet i s'han de fer els formatges, on les abelles pol·linitzen i es recull la mel, etc.


Una fira, on a més de tot el que veiem, degustem i podem comprar, també podem descobrir la restauració de Molins o de les propostes dels restauradors ambulants en els seus "food trucks". Una fira amb tradició per gaudir! Una recomanació per aquest cap de setmana, i per a tenir present a cada any.



Hoy en la fiambrera: Feria de la Candelera 2015.Léelo!
Today at the lunch boxFair Candelera Read it!
Ces boîtes à lunch: Foire Candelera Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...