30 de juny de 2015

Salmorejo, recepta apresa al #TastaViladecans

Els tallers de cuina i les trobades de bloguers són per mi, juntament amb els llibres, una bona font d’inspiració per omplir de manera variada els meus tàpers.



Així, a la gastrojam per a bloguers organitzada per #TastaViladecans, coincidint amb la seva fira de Sant Isidre, vam improvisar mà a mà amb en grups i a partir de productes Km0 del Baix Llobregat plats molt atractius, alguns dels quals els vaig de seguida memoritzar perquè formessin part de l’univers per a omplir les meves carmanyoles per la feina, com unes sardines marinades en llima, un salmorejo de cireres o una brandada de bacallà.



Però també se’m va fer més present el Baix Llobregat, una comarca que s'està reivindicant des de fa alguns anys com a productor agrícola de proximitat de la gran urbs que és Barcelona. I ho fa com a comarca en conjunt però també localment. Per això, en molts dels municipis es potencia tant els productes agraris de temporada (a partir de mercats, fires, demostracions, tallers, xerrades, etc. on cadascú hi troba el seu espai) com la seva oferta gastronòmica, cada vegada més propera al territori i reivindicativa con a referent.

I ara que el tomàquet del Baix està en plena temporada i amb aquesta calor que ens acompanya, jo ja m’he emportat a la feina un dels plats apresos al #TastaViladecans: el salmorejo.

És un acompanyament perfecte o un entrant, i porta quasi tan poca feina com una simple amanida de tomàquet, i a la qual pot substituir sense cap mena de dubte. A més, és una bona proposta per tots aquells als que la ceba i els pebrots crus del gaspatxo els repeteix, perquè no emporta.

A més, per a donar-li notes de gust que el facin diferent d’una vegada a l’altra, la versió més tradicional accepta fàcilment un grapat de cireres, maduixes o síndria. Una recepta molt aconsellable per aquestes temperatures i per aprofitar tomàquets I fruites vermelles una mica macats.

Ingredients (x4 tàpers):
  • 4 tomàquets madurs
  • 1 dent d'all
  • 4 llesques de pa sec
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra
  • sal
Com preparar-ho:
  • Posem els tomàquets tallats a trossos I sense el cor en el vas d'una batedora.
  • Afegim l'all.
  • Triturem una mica.
  • Afegim el pa i deixem que s'estovi.
  • Salem al gust I posem l'oli.
  • Triturem molt fi.
  • Podem passar-ho pel colador xinès per evitar restes de les peles.
  • Posem a refredar.
Alguns consells:
  • Si ens queda espès o el volem més lleuger li podem afegir una mica d'aigua.
  • Si li volem afegir fruites vermelles, afegir amb la resta d'ingredients per triturar. La quantitat serà a gust de cadascú, però pot ser un tall de síndria de dos dits de gruix (i jo no li afegiria aigua), un grapat de cireres (despinyolades) o una dotzena de maduixes.
Hoy en la fiambrera: Salmorejo, receta aprendida en #TastaViladecansLéelo!
Today at the lunch boxGazpacho's recipe learned in #TastaViladecans. Read it!
Ces boîtes à lunch: Gazpacho recette apprise dans #TastaViladecansLisez-le!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...