C.I.C.-Moià |
Especialment s'aprofita el seu cor, que és molt tendre i tot i que fàcilment s'oxida. Per arribar-hi, cal treure i treure i treure les fulles, que van ennegrint els nostres dits sense mirament.
A casa, la mare sempre l'ha cuinada, però només en dos variacions: tallada per la meitat, bullida i arrossada amb farina i ou i fregida (amb la recepta va guanyar un concurs del Prat de Llobregat ja fa alguns anys), i una segona opció, tallada a quarts, arrebossada amb farina i fregida (queda molt més cruixent). Sé però qui també cuina les fulles i les tiges.
Com passa en molts conreus, van ser els àrabs qui van introduir el conreu de la carxofa a casa nostra, que especialment va a agafar embranzida a finals del segle XIX i primers del XX. En els darrers anys, s'ha promocionat molt el producte i arreu de casa nostra en podem trobar fires i jornades dedicades:
- Festa de la carxofa d'Amposta (25 de febrer del 2012) i Jornades Gastronòmiques de la Carxofa (del 25 de febrer al 31 de març del 2012)
- Festa de la carxofa de Benicarló (del 13 de febrer al 29 de febrer del 2012)
- Jornades Gastronòmiques Pota Blava i Carxofa del Prat (del 8 al 31 de març)
El consum de carxofa és molt beneficiós per la salut, especialment perquè disminueix els nivells de colesterol, tant perquè n'elimina com perquè disminueix la producció; prevé la producció de càlculs biliars; i protegeix el fetge.
Recomanacions de Rosa
Baró Vilà (Dietista - Nutricionista)
- De la carxofa en consumim la zona comestible de la infructescència, les fulles verdes o podríem dir la flor.
- El pes de cadascuna depèn molt de la varietat i poden arribar a més de 100 grams per unitat.
- Segons la forma, podem parlar de dos tipus: la carxofa esfèrica o la carxofa oval, cal desmitificar que una sigui millor que l’altre.
- La part més preuada de la carxofa es denomina "cor" i està formada per les zones toves del cabdell i les escates membranoses internes.
- La seva textura és molt sucosa i cruixent i el seu sabor és entre amarg i dolç.
Consum
- La carxofa és una verdura de fred i la trobarem al mercat durant 9 mesos excepte juny, juliol i agost.
- Un cop a casa, les carxofes fresques es mantenen en bones condicions durant una setmana si s'emboliquen en una bossa de plàstic a la nevera. Si conserven la tija també es poden mantenir en aigua, com una flor tallada, a la nevera. I conservarem aquesta tija fins al moment del seu consum.
- Es poden consumir cuites o crues, sobretot les de mida més petita.
- L'ideal nutricional és cuinar-les al vapor i senceres. D'aquesta manera conserven la major part de les seves sals minerals i oligoelements.
- Si les rostim a la planxa o al forn, no s'han de tallar les puntes de les fulles, ja que així mantenim la humitat interna.
- Les carxofes es tornen negres en contacte amb l’aire i per evitar-ho podem afegir-hi suc de llimona.
Propietats dietètiques i nutricionals
- Les propietats més rellevants de la carxofa les dóna el seu baix contingut energètic, el seu contingut proteic i de fibra i la baixa quantitat de sucres.
- Per tant és una de les verdures perfectes per aportar-nos sacietat i poques calories a les dietes d'aprimament (no confondre amb la dieta de la carxofa=Dieta Miracle no recomanada) o a les persones que necessitin regular el seu ritme intestinal i a les persones diabètiques.
- També es recomana en les persones amb alts nivells de colesterol en sang ja que la carxofa ajuda a disminuir l'absorció del colesterol a l’intestí.
- L’alt contingut en fibra la classifica com a una verdura flatulenta, sobretot per a persones amb tendència a aquest tipus de problemes digestius, si patim de gasos caldrà limitar les quantitats i freqüència de consum.
- La carxofa té efecte diürètic degut al seu aport destacat de potassi per aquest motiu és aconsellable consumir-la si es pateix de d’hipertensió arterial o pedres al ronyó, juntament amb un aport d’aigua adequat.
- Sabies què... l’efecte diürètic està potenciat per la cinarina que és una substància aromàtica que li dóna el gust amarg característic a la carxofa
-
Composició 100g de carxofaEnergia25kcalHidrats de Carboni2,5gProteïnes3gFibra9,5gVitamina C6mgPotassi300mgFòsfor50mg
Consejos sobre las alcachofas. Léelo!
Artichoke tips. Read it!---------------------------------------------------------------------------------------
La carxofa és una bona medicina, oi??? I més bona!! ;-) Petons
ResponEliminaBoníssima!
EliminaA mi m'encanten. La meva mare em va dir com fer-les d'una manera ràpida i senzilla (jo, que tinc poc temps) i boníssimes! llàstima a casa només m'agraden a mi :( amb lo sanes que són
ResponEliminaI quina és la recepta de la teva mare???? si és fàcil jo la vull saber.
EliminaVisca la carxofa, de fet aquest dissabte vaig estar convidat a un sarao a El Prat on ens van estar parlant de la carxofa i com cuinar-la. Ingredient 'fetiche' total per a mi.
ResponEliminaEspero el post sobre la visita!!! Jo a finals de mes aniré també a una presentació familiar sobre les carxofes del Prat.
Elimina