C.I.C. Moià |
Els codonys són un fruit de tardor, per tant serà el millor moment per consumir-ne, encara que no en la seva variant fresca (tenen un gust àcid poc agradable i són molt durs) sinó cuits. És una fruita de color groc verdós i quan la toques té un tacte semblant al vellut. Desprèn aromes agradables, quan són ben frescos i madurs recorden a la poma. La polpa és blanca i rugosa.
Com d'altres productes, del codony s'aprofita tot perquè de la pela se'n pot fer una infusió que és bona per la febre; la polpa és un remei pràctic per detenir la diarrea, per normalitzar el trànsit intestinal si fem una bona aportació de líquid i per calmar una irritació de la pell i de la mucosa intestinal; i les llavors ens calmaran la tos si les llepem o si en fem infusió anirà bé pels casos de bronquitis. Com que és un fruit que conté grans quantitats de potassi, anirà bé per persones que prenen diürètics i persones amb hipertensió, però alerta si hi ha insuficiència renal. Un inconvenient pels diabètics: les grans quantitats de sucre que porten les seves preparacions.
Entre les preparacions més clàssiques amb codonys cuinats hi ha el codonyat i l'allioli de codony. El codonyat requereix una bona dosi de temps en la cuina remenant, però és fàcil, només cal posar polpa de codony en trossets i sucre (900 gr per cada quilo de codony) i anar remenant durant una hora o fins que agafi la textura (en teniu recepta al llibre Mermeladas caseras, 80 recetas que salen bien). En les receptes més actuals s'utilitza en plats salats com estofats i rostits enlloc de la poma ("El comidista" en té una de costelles de porc rostides amb codony molt atractiva).
A primers de novembre a Tremp (Pallars Jussà) se celebra la Fira del codony.
La Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista) ens completa i recorda les característiques dels codonys:
La Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista) ens completa i recorda les característiques dels codonys:
Consum:
Hoy en la fiambrera: El membrillo. Léelo!
- Degut al sabor, no es consumeix al natural. Cal processar-lo i el podem consumir en forma de gelees o melmelades.
- El consum més popular d’aquesta fruita és quan es cuina i es prepara en forma de bloc de pasta de color vermellós, el "codonyat" o "carn de codony" que podem menjar sol o acompanyat amb formatge.
- Un altre opció és en forma de licor provinent de la destil·lació i com a preparació en plats salats en forma d’all-i-oli de codony.
- En aquestes èpoques de Tots Sants també el trobem formant part dels panellets.
Propietats dietètiques i nutricionals:
- El codony és una fruita amb un escàs contingut de sucres, l'inconvenient és que el consumim en forma de codonyat, que porta addicionat sucre, de manera que el valor calòric d'aquest producte es dispara i molt.
- Del seu contingut nutritiu no podem destacar vitamines i minerals, excepte el potassi i quantitats discretes de vitamina C, però recorda que al consumir-lo cuinat, la vitamina es perd.
- Les propietats saludables del codony es deuen a la seva abundància en fibra (pectina i mucílags) i tanins, substàncies que li confereixen la seva propietat astringent per excel·lència.
- El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació d'impulsos nerviosos i per a l'activitat muscular normal, intervé en l'equilibri de l'aigua dins i fora de les cèl·lules.
- El seu consum esta molt popularitzat i és molt útil en les pautes astringents com per exemple en situacions de patologies acompanyades de períodes de descomposició.
- És un excel·lent complement per a l’alimentació dels esportistes i persones amb falta de gana.
- Al contrari les persones que han de controlar el consum de sucres com els casos de diabetis i hipertrigliceridèmia cal que evitin el consum de codonyat.
Composició 100g de codony / 100g de codony
| |
Energia
|
25kcal / 215kcal
|
Hidrats de Carboni
|
6,3g / 57g
|
Fibra
|
6,4g / 3,2g
|
Calci
|
14mg / 7mg
|
Potassi
|
200mg / 0mg
|
Magnesi
|
6mg
|
Vitamina C
|
13mg / 0mg
|
Hoy en la fiambrera: El membrillo. Léelo!
Today at the lunch box: Quince. Read it!
Ces boîtes à lunch: Coing. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------
Una informació molt interessant, Marga.
ResponEliminaGràcies
EliminaDoncs mira, jo en faig sovint i no en sabia tantes coses... Molt bé Marga!
ResponElimina