C.I.C.-Moià |
Segurament fins fa no molt, els porros eren bastant secundaris a les cuines, només essent utilitzat en els brous "per donar gust". Però a poc a poc s'ha anant descobrint moltes més possibilitats culinàries. Per això, jo diria que ara amb el porro passa el mateix que amb el porc, que s'utilitza tot i no es tira res. Les fulles verdes-verdes per fer els brous de carn o pollastre; la part mig verda mig blanca, per a fer cremes de verdures variades; i la part blanca per a fer una vichyssoise (ja sabeu que els francesos són els Reis dels poireaux), uns porros gratinats, una salsa per pasta o una truita de porros i gambes, per exemple.
Mira que a casa nostra fem fires i festes de molts productes de la terra, però encara no n'hi ha cap que honri als porros! Només n'he trobat una a Sahagún (Castella-Lleó), a finals d'octubre.
Com he dit, tot es pot utilitzar, això si, assegureu-vos que els netegeu molt bé de la sorra que sempre hi apareix! Coses de créixer dins la terra!!
Recomanacions de Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista)
- El porro pertany a la mateixa família que hortalisses com els alls, les cebes i el cibulet (cebollino)
- Són rics en olis essencials sulfurats volàtils i picants.
- Pes escollir els millor cal fixar-nos en la tija blanca, recte i consistent, sense marques, i les fulles seran d'un color verd fosc i planes.
- Vigilem els que tinguin fulles groguenques, toves, descolorides o en mal estat.
- Per preparar-los pel consum cal tallar la tija en sentit longitudinal i rentar amb aigua les fulles. S'han de separar d'una a una per així poder eliminar la terra que queda entre elles.
Consum:
- La temporada va de la tardor a la primavera, encara que en trobem al mercat durant tot l'any.
- A casa, els porros es mantenen en bon estat a la nevera unes 2 setmanes crus. I cuits cal consumir en màxim 2 dies.
- També els podem congelar duran uns 3 mesos. Per cuinar-los, sense descongelar perquè perdríem textura i gust.
- En cuina el sabor suau fa que es pugui afegir a un gran nombre de plats, com guisats de carn i peix, de llegums o a la paella o la pizza o la pasta. I també com a ingredient principal en purés i cremes, o en la vichyssoise.
- Sabies que... els porros es poden consumir crus? si són tendres picar-los molt fins i es poden afegir a amanides. I que... les fulles verdes també es consumeixen? en brous i per donar gust a guisats.
Propietats dietètiques i nutricionals:
- Porta gran quantitat d'aigua i baix contingut en hidrats de carboni, per tant és un aliment poc energètic.
- Rics en minerals com el potassi i magnesi.
- També són una bona font de folats i vitamines C i B6, encara que aquestes en menor quantitat. Els folats ajuden a produir glòbuls vermells i blancs, al material genètic i la formació d'anticossos del sistema immunològic.
- Adequat en dietes de control de pes degut al baix aport energètic i a l'efecte diürètic del potassi.
- Compte! El consum excessiu pot ocasionar flatulències (gasos).
Composició 100g de porro
| |
Energia
|
23 kcal
|
Hidrats de Carboni
|
3,7 g
|
Fibra
|
2,8 g
|
Vitamina C
|
18 mg
|
Potassi
|
256 mg
|
Magnesi
|
11 mg
|
Hoy en la fiambrera: Los puerros. Léelo!
Today at the lunch box: Leeks. Read it!
Ces boîtes à lunch: Poireaux. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada