19 de maig del 2014

The lunchbox

Com no podia ser d'una altra manera, aquest cap de setmana he vist la pel·lícula Dabba (The Lunchbox o La Fiambrera), del director indi Ritesh Batra (més d'un em va avisar de l'estrena d'aquest film, molt ad hoc amb la temàtica del blog).



La trama parla de la solitud de les persones, de la monotonia, de la cerca d'afectes, de sentiments transmesos a través del menjar, de complicitats contingudes dins d'una carmanyola i d'una societat amb una realitat molt diferent de la que nosaltres coneixem. En definitiva, de la recerca de la felicitat.

I tot explicat, sobretot, a través de carmanyoles que creuen la ciutat de Mumbai (o Bombai, com dèiem abans) -- en el servei de repartiment diari (dabbawabas)--, i de les mirades, els moviments pausats i les situacions repetides dels dos protagonistes: Saajan (el vidu a punt de jubilar-se) i Ila (la dona casada i enganyada). El contrapunt més humorístic el posen Shaikh (l'orfe substitut de Saajan a la feina) i la veu en off de la tia de l'Ila (perquè l'única imatge que veus d'ella quan parla és una cistella).

A l'hora de dinar, del con de tàpers apareix pa pita (on s'amaguen les cartes dels protagonistes), arrossos condimentats, mandonguilles en salsa i verdures (ho sento, no vaig poder captar cap dels plats ni intuir les receptes) on les espècies i les aromes són les protagonistes, un protagonisme que comparteixen a la par amb el fet que han estat cuinats per algú amb ganes d'agradar i de transmetre emocions.

Del dabbawabas n'havia sentit a parlar, però no m'imaginava l'abast del que el seu muntatge suposa, i que queda molt explicitat en la pel·lícula (a manera quasi de documental). És un ritual de recollir, transportar i repartir (d'anada i tornada) que aquí no em puc imaginar (de fet, veient-ho em preguntava constantment, i encara em pregunto, perquè no són els mateixos usuaris del tàper els qui s'ho emporten). En tot cas, és ben curiós!

El final, no l'explicaré, perquè a la vegada és obert i tancat, però us avanço que no té un final bollywoodiense. En tot cas, la pel·lícula, malgrat resultar-me un poc lenta i repetitiva, em va deixar bon gust de boca.


Aquí teniu el tràiler


Hoy en la fiambrera: La Fiambrera Léelo!
Today at the lunch boxThe Lunchbox  Read it!
Ces boîtes à lunch: La boîte à lunch Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...