4 d’octubre del 2011

Les carbasses

Arriba la tardor i amb ella arriben als mercats les carabasses. Ens criden l'atenció pels seus colors ataronjats i els seus volums, i encara que les associem a la celebració nord-americana de la nit de Tots Sants, a casa nostra tenen una llarga tradició a les cuines.


Foto: C.I.C. - Moià

És una hortalissa amb grans propietats beneficioses per la nostra salut. De fet serveix per millorar totes les patologies a les que ens podem enfrontar. Ajuda a millorar la vista, sobretot la visió nocturna i a prevenir les cataractes. Ajuda a formar la dermis i a disminuir el risc de patir malalties canceroses.


Alguns consells a la cuina per aprofitar al màxim les propietats de les carbasses

  • cuinar-les en trossos grans, perquè així perden menys minerals
  • posar-les a la cassola quan l'aigua bull, perquè es destrueixin enzims que afavoreixen l'oxidació
  • afegir unes gotes de vinagre a l'aigua, perquè es conserven millor les vitamines
Fires dedicades a les carbasses (any 2011)
24 i 25 de setembre: Fira de la carabassa de Sant Feliu de Codines
2 d'octubre: Fira de la Carbassa d'Esponellà
30 d'octubre: Mostra de Carbasses a Sabadell

Receptes amb carbasses

A casa la principal manera de consumir carbassa és la de fer-la en crema. La recepta de la crema de carbassa és molt fàcil: sofregir una ceba en una olla, afegir la carbassa a trossos grans. Cobrir amb aigua i deixar bullir. Salpebrar i batre-la amb la batedora. De totes maneres també la faig amb algunes variants. Aquí us deixo les receptes.

Però de plats hi ha molts, i aquí teniu un bon recull: receptes amb carbasses.


Recomanacions de Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista)

  • A l'hora d'adquirir una carabassa d’hivern cal tenir en compte que ha d'estar tendra però ferma i ben desenvolupada. S'aconsella triar els exemplars ben madurs, d'escorça gruixuda i es rebutjaran les de pell suau, ja que no seran prou madures.
  • A més, és preferible que conservin la cua o peduncle. Això evita que la carabassa perdi humitat.
  • Les varietats d'hivern es poden conservar fins a sis mesos, ja que contenen menys aigua i si les volem congelar ho farem una vegada ja  cuinades.
Propietats dietètiques i nutricionals
  • És una hortalissa amb alt valor de sacietat i millora el trànsit intestinal per l'alta presència de mucílags, que són un tipus de fibra soluble.
  • La carabassa és rica en beta-carotè o provitamina A i vitamina C. També vitamina E, folats i altres vitamines del grup B.
  • La carabassa és un aliment ric en potassi i també conté altres minerals com fòsfor i magnesi, però en menors quantitats.
Composició 100g de carabassa
Energia 27-35 kcal
Hidrats de Carboni 5-6g
Fibra 1,5g
Vitamina A (retinol) 75mg
Potassi 235mg
Folats 25mg

Consum
  • Recomanable per a totes les edats, i més gràcies, al seu color que resulta cridaner i atractiu fa fàcil incloure-la en l’alimentació infantil.
  • El consum d'hortalisses riques en beta-carotè pot resultar molt útil per als que pateixen problemes oculars, com fotofòbia, sequedat ocular o ceguesa nocturna.
  • També es recomanable en persones que realitzin exercici físic intens, estiguin exposats a la contaminació ambiental, el tabaquisme, les infeccions, l'estrès, dietes riques en greixos i la sobre exposició al sol.
Recomanacions sempre que es consumeixi en el conjunt de l’alimentació saludable, i si tens dubtes contacta amb un professional Dietista - Nutricionista


Hoy en la fiambrera hablamos de las calabazas. Léelo!

Today at the lunch box we talk about pumpkins. Read it!
Aujourd'hui, nous parlons Pumpkins boîte à lunch.  Lisez-le!
---------------------------------------------------------------------------------------

3 comentaris:

  1. Caram, quin goig que fan aquestes carbasses! I les anotacions nutricionals i demés són molt interessants, també. Gràcies! Aprofito per incloure un enllaç a una mostra de carbasses que també es fa cada any a Sabadell:http://www.laruda.org/activitats/imatges/descargas/MostraCarbasses311010.pdf

    ResponElimina
  2. Gràcies Marina. He recollit la mostra de carbasses de Sabadell, no havia trobat informació referenciada com la que ens has passat.

    ResponElimina
  3. Gràcies per enviar-nos aquest enllaç, no podia ser més adequat pel 15!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...