15 de febrer de 2015

Macarrons de carnestoltes

El temps de Carnaval és el temps de la disbauxa, d'amargar-te sota una disfressa o de mostrar a l'exterior el que tens amagat a dins però sota l'anonimat que dóna una màscara.



Però també és el temps on la tradició manava també una la disbauxa gastronòmica. I tot comença Dijous Gras amb la menja de botifarra d'ou, truites, coca de llardons i, en alguns indrets com Vilanova i la Geltrú, merenga, o a les Illes, ensaïmades farcides de porc com la sobrassada. De fet fins i tot el refranyer popular ens diu "Per Dijous Llarder, botifarra menjaré" o "Per Dijous Gras, botifarra fins al nas".

En fi, tot plegat un temps de festa i diversió, que té els orígens remots en unes festes gregues i romanes en honor als seus Déus, que el cristianisme mantingué però just abans de la dura Quaresma, on només l'abstinència, el sacrifici, la repressió i el dejú eren, el teòric, leitmotiv.

A casa encara seguim la tradició del Dijous Gras, però em sembla que a partir d'aquest any, els dissabtes de Carnaval a taula hi haurà els "macarrons de Carnaval" (a les nenes els hi ha encantat). M'havia quedat amb la idea de la recepta després d'escoltar-la un any abans en un programa de ràdio (ni recordo quin!), i enguany vaig buscar la manera de preparar aquesta recepta "super calòrica" a la qual finalment hi he posat una mica més de la meva part.

Això si, aquest ha estat un plat únic acompanyat amb una amanida.

Ingredients (x6 tàpers):
  • 540 g de macarrons en sec
  • 1 ceba
  • 1 dent d'all
  • 300 g de tomàquet triturat
  • 200 g de carn de porc picada (pot ser també botifarra fresca de porc)
  • 50 g de sobrassada (2 talls)
  • 50 g de paté de porc
  • 1 botifarra petita negra
  • 6 talls de botifarra d'ou
  • oli
  • sal
  • formatge emmetal ratllat
  • formatge parmesà ratllat
Com preparar-ho:
  • En una paella gran amb oli, fregim la botifarra negra a talls, retirem i reservem.
  • En el mateix oli, posem a daurar la carn de porc.
  • Quan agafi color, hi afegim la ceba a daus molt petits o ratllada.
  • Hi afegim la dent d'all trinxada.
  • En quant la ceba estigui transparent, hi posem la sobrassada i el paté, i remenem un parell de minuts per a què es desfaci amb els altres ingredients.
  • Incorporem el tomàquet i salpebrem al gust.
  • Deixem reduir la salsa, tot remenant de tant en tant (aproximadament uns 15 minuts de cocció).
  • Bullim la pasta seguint les indicacions del fabricant.
  • Quan estigui cuita, escorrem i posem la pasta en una safata per anar al forn.
  • Aboquem per sobre la salsa, i barregem amb la pasta perquè arribi a tot arreu.
  • Posem a sobre els talls de botifarra negra i d'ou.
  • Cobrim, sense excés, amb formatge emmental i parmesà.
  • Posem a gratinar al forn 5 minuts.
Hoy en la fiambrera: Macarrones de Carnaval. Léelo!
Today in the lunchbox: Macaroni for Carnival. Read it!
Ces boîtes à lunch: Macaroni pour CarnavalLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...