30 de gener del 2017

Gastrorecup 2017

Per tercer any consecutiu, la cuinera Ada Parellada, ànima del restaurant Semproniana, i la cooperativa Espigoladors (us recomano que descobriu el seu interessant projecte per evitar el malbaratament alimentari) van organitzar el Gastrorecup, un sopar amb productes frescos que havien quedat fora del circuit comercial --no perquè estiguessin podrits, sinó perquè eren "lletjos" o estaven una mica macats o espigats--, i que per aquest motiu anaven a ser llençats a les escombraries.


Els productes van ser recuperats d'alguns mercats municipals de Barcelona i de Mercabarna. Encara que la seva aparença no era perfecta (clar que potser estem massa aviciats a una perfecció certament irreal), la seva qualitat quant a sabors i qualitat alimentària era òptima per a preparar bons plats.

Els qui vam anar al sopar vam pagar 5€, begudes a banda, perquè cuiners i servei tenen un preu.

Sota el lema "Tu no tries, ells trien", els comensals d'aquest atípic àpat en un restaurant no vam poder triar quin serien els plats del sopar, d'una carta prou variada, però on el nombre de racions era variable, segons la quantitat de producte recuperat que va arribar a la cuina.

L'Ada com a bona amfitriona va triar per a nosaltres, fent que a les taules es poguessin "compartir" diverses de les receptes.

A la nostra taula, érem dos, vam sopar unes carxofes estofades amb bacallà i una truita de patates amb bolets, d'una banda, i un trinxat de col i un llom amb ceba caramel·litzada. Les postres, també d'aprofitament, un pastís de pera i crema de mandarina agredolça amb gelat de vainilla.


La intenció d'aquest sopar és clara, especialment si no tens la necessitat econòmica de comprar aprofitant fins al darrer cèntim: conscienciar a la gent que els aliments costen de produir, que provoquen el seu impacte en el territori i que, per tant, han de poder ser consumits més enllà de la seva estètica, una estètica d'altra banda, poc natural imposada tant pels productors, els intermediaris i també els consumidors.

Per tant, hem de recuperar la voluntat de no tirar res de menjar, l'essència d'una manera de fer (tot s'aprofita) que molts hem vist en mans de les nostres mares des de sempre, però que hem anat perdent en favor d'una suposada comoditat i, sobretot, imatge.

Amb només una mica més de ganes i dedicació per eliminar les "imperfeccions estètiques", tindrem àpats variats i bons, a preus més econòmics --perquè de productes frescos macats en podem trobar a moltes de les nostres botigues habituals amb ofertes--. I a sobre, si consolidem de manera àmplia aquesta pràctica, estarem incidint positivament en el consum i en el territori.

Hi ha diverses iniciatives que promouen la lluita contra el malbaratament a casa nostra, a més del d'Espigoladors, com són Som gent de profit, de l'Agència Catalana de Residus, i la Plataforma Aprofitem els Aliments. Interioritzem els seus consells i idees i siguem més cabals amb el consum.

Hoy en la fiambrera: Gastrorecup 2017Léelo!
Today at the lunch boxGastrorecup 2017. Read it!
Ces boîtes à lunch: Gastrorecup 2017Lisez-le!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...