Jaume Fàbrega el menciona com una variació de l'esqueixada, i la veritat és que té raó, encara que no em deixa de sorprendre, és tan nostrat!!!
El valor fonamental d'aquest plat és el bacallà (abans el peix dels pobres i de la gent d'interior). La seva qualitat i la salaó determinaran en gran manera el resultat, sense oblidar-nos, però, de la resta d'ingredients.
El plat és fàcil, és complet, és fred, és ideal pels tàpers d'estiu.
Tradicionalment utilitza les mongetes, però també es poden posar altres llegums, com els cigrons. Si a algú no li agrada el bacallà, pot posar tonyina o verat en conserva (però li hem de treure l'oli) o bé un filet de salmó a la planxa; no és igual, però també és molt bo.
Empedrat de cigrons amb verat en conserva i ceba morada |
Això si, encara que no porta enciam, és millor amanir en el moment de menjar-ho.
Ingredients (x2 tàpers):
- 400 gr de mongetes blanques petites cuites
- 100 gr de bacallà salat
- 1/2 pebrot vermell
- 1/2 pebrot verd
- 1/ ceba tendre
- 1 tomàquet madur
- 3 cullerades d'olivada
- oli
- Si les mongetes són comprades o en conserva, rentem-les, i si les coem nosaltres deixem-les ben escorregudes.
- Dessalem el bacallà (24 hores en remull i canviem l'aigua cada 8 hores).
- Tallem les verdures petites i esqueixem el bacallà amb les mans (aprofitem el moment d'esqueixar per a treure del bacallà l'excés d'aigua que haurà agafat en hidratar-se).
- Barregem els ingredients.
- Preparem l'olivada amb oli al gust en un pot de vidre i amanim en el moment de menjar.
- Podem substituir les mongetes blanques per cigrons, i el bacallà dessalat per verat o sardines en conserva o escabetxades.
Hoy en la fiambrera: Ensalada de judías blancas y bacalao. Léelo!
Today at the lunch box: White Bean Salad and Cod Read it!
Ces boîtes à lunch: Salade de haricots et de la morue Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------
Hola Marga,
ResponEliminaHem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 38.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.
A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.500 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!
Lestevesreceptes.cat té pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres. Vols formar part d’aquesta gran familia? Ens agradaría molt comptar amb tu.
Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!
Carles Vicente
Lestevesreceptes.cat