17 de juliol del 2013

Empedrat

Malgrat que és un plat propi de la nostra cuina catalana, no té espai propi en el llibre L'essència de la cuina catalana (Ed. Comanegra).



Jaume Fàbrega el menciona com una variació de l'esqueixada, i la veritat és que té raó, encara que no em deixa de sorprendre, és tan nostrat!!!


El valor fonamental d'aquest plat és el bacallà (abans el peix dels pobres i de la gent d'interior). La seva qualitat i la salaó determinaran en gran manera el resultat, sense oblidar-nos, però, de la resta d'ingredients.


El plat és fàcil, és complet, és fred, és ideal pels tàpers d'estiu. 


Tradicionalment utilitza les mongetes, però també es poden posar altres llegums, com els cigrons. Si a algú no li agrada el bacallà, pot posar tonyina o verat en conserva (però li hem de treure l'oli) o bé un filet de salmó a la planxa; no és igual, però també és molt bo.



Empedrat de cigrons amb verat en conserva i ceba morada
Tampoc he fet un gran invent, però les olives negres de la versió original les he substituït per olivada amb oli per amanir.

Això si, encara que no porta enciam, és millor amanir en el moment de menjar-ho.


Ingredients (x2 tàpers):

  • 400 gr de mongetes blanques petites cuites
  • 100 gr de bacallà salat 
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1/2 pebrot verd
  • 1/ ceba tendre
  • 1 tomàquet madur
  • 3 cullerades d'olivada
  • oli
Com preparar-ho:
  • Si les mongetes són comprades o en conserva, rentem-les, i si les coem nosaltres deixem-les ben escorregudes. 
  • Dessalem el bacallà (24 hores en remull i canviem l'aigua cada 8 hores). 
  • Tallem les verdures petites i esqueixem el bacallà amb les mans (aprofitem el moment d'esqueixar per a treure del bacallà l'excés d'aigua que haurà agafat en hidratar-se). 
  • Barregem els ingredients. 
  • Preparem l'olivada amb oli al gust en un pot de vidre i amanim en el moment de menjar.
Consells:
  • Podem substituir les mongetes blanques per cigrons, i el bacallà dessalat per verat o sardines en conserva o escabetxades. 
Hoy en la fiambrera: Ensalada de judías blancas y bacalao. Léelo!
Today at the lunch box: White Bean Salad and Cod  Read it!
Ces boîtes à lunch: Salade de haricots et de la morue  Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

  1. Hola Marga,

    Hem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 38.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.

    A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.500 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!

    Lestevesreceptes.cat té pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres. Vols formar part d’aquesta gran familia? Ens agradaría molt comptar amb tu.

    Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!

    Carles Vicente
    Lestevesreceptes.cat

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...