23 d’agost del 2013

Breu nota gastro de l'Auvèrnia

Una setmana de vacances en una part de l'Auvèrnia (l'Alvèrnia, si triem el nom català provinent de l'occità, o l'Aubergne, que diuen els francesos) m'ha permés fer un tast de la seva gastronomia. Això si! Sense deixar de portar algun que altre tàper de casa o de fer pícnics amb pa, embotits i fruites comprats a la zona.



En aquesta zona volcànica del Massís Central francès, els ingredients principals dels seus plats són bàsicament tres: les patates, el formatge i el pernil. I tots tres, amb diferents textures, proporcionen els tres plats principals de la regió: l'aligot, la truffade i la fondue.

L'aligot és com un puré de patates amb formatge. Com que estàvem en la zona de Saint Nectaire, el formatge utilitzat és el que té aquesta denominació; s'acompanya d'una mica de botifarra, però no massa. L'important és el puré!



La truffade és la patata a daus rostida (tipus ranxo) barrejada amb formatge, i acompanyada de "chambon cru" o el més semblant al nostre pernil salat.


I finalment, la fondue. Un formatge de Saint Nectaire fos on hi suques patata i pernil. Res a veure amb la fondue que a casa fem amb el seu foc a sota. Aquí va en una terrina de fang que conserva el calor fins que ja no ho fa, tot esperant que t'hagis acabat de menjar el formatge abans que s'hagi refredat.




Tot sempre acompanyat de quatre fulles verdes, però com veieu un paradís gastronòmic només apte pels incondicionals del formatge, la patata i el pernil.

Clar, també havien algunes altres propostes, com les "llenties del Puy" (conreades a més de 1.100 m d'altitud en terres volcàniques de la zona) utilitzades com guisat, acompanyament d'una carn (encara que amb tanta vaca no hi havia gaires carns per escollir)



o com una amanida amb truita de riu fumada.


També hi ha una repetida selecció d'amanides de tamany petit o gran (segons la gana del comensal), farcides de molt de formatge blau d'Auvèrnia, patates, pernil d'ànec, nous i algun que altre tomàquet.


Els postres no són el seu fort. Normal, perquè després dels mega plats que posen de patata i formatge poc lloc queda per a cap dolç....

Però, sempre pot ser que a mitja tarde vulguis berenar, i què millor que provar alguna de les propostes, visualment empalegoses per mi, com aquestes ulleres recobertes de gerd o uns croissants farcits d'albercocs.


Com que una setmana dóna per força, aquestes dies també hem menjat pizza (amb patata tipus brava) i les crêpes salades amb tots els ingredients que la composen per sobre.



I hem descobert algun dels seus mercats amb productes de la terra...



... i visitat una de les granges productores del formatge Saint Nectaire. Una visita que ens va sorprendre als adults de casa per la quantitat de gent que passejava a la seva voluntat, sense ordre ni concert (ni per suposat guia) per dins de la granja mentre els operaris anaven munyin les vaques i els nens visitants alimentant les pacients vaques que esperaven el seu torn de munyida. Tot plegat ens va fer pensar si realment estàvem en unes instal·lacions agropecuàries de l'Europa septentrional que tantes normes imposa.


Per acabar, la sorpresa gastro del viatge.... Els centenars de postals que vam trobar a tot arreu amb les receptes tradicionals de l'Auvèrnia. I si ens sabia a poc, també van trobar les estovalles amb foto dels millors plats abans mencionats. Jo no em vaig poder resistir i ja tinc un petit receptari a casa. 

A veure què rescato pels propers tàpers!!!!



Hoy en la fiambrera: Breve nota gastro de la Auvergne. Léelo!
Today at the lunch boxBrief note of gastro Auvergne. Read it!
Ces boîtes à lunch: Note sommaire de gastro de l'Auvergne. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

3 comentaris:

  1. Benvinguda guapa! Quin post més interessant! I quins plats més curiosos! Allò de les palmeres recobertes de gerds m'ha encantat! Petons

    ResponElimina
  2. A mi m'encaaaaaaaanta l'aligot! Mira que és senzill tot i que s'ha de treballar molt per a preparar-lo. M'en-can-ta :D

    ResponElimina
  3. For those who love blogging, I found this article informative and very interesting. Thanks for sharing with us. See my article about Click Speed Test - Check Clicks Per Second (CPS Score) Online for more details. You can use click-through rate and speed test to find out how many clicks you get per second. Find out how many clicks you get per second now! Please click here to learn more about this. Please do a Speed ​​Test again to learn more. Here are all the details.

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...