1 de desembre del 2015

El Gran Recapte del Banc dels Aliments

Els dos darrers anys he fet de voluntària en el Gran Recapte que organitza el Banc d'Aliments. Són unes hores de treball físic, però també de somriures i agraïments, que és en definitiva el que més pesa quan acabes.


Durant les hores dedicades a la recollida, en el meu cas davant l'entrada del Carrefour de GranVia2, comparteixes amb els altres voluntaris amb els quals has coincidit, i que no coneixes de res, una energia positiva fruit de saber que ajudes a la comunitat. Et sent una petita peça, però imprescindible, d'un engranatge molt més gran: el Banc dels Aliments.

Aquesta fundació emmagatzema i distribueix al llarg de l'any milers de tones d'aliments frescos i de llarga conservació. Els productes que arriben, provenen de les donacions d'empreses alimentàries i dels excedents alimentaris europeus, i el Banc els fa arribar a les organitzacions acreditades (totes les que compleixen uns requeriments específics) que reparteixen directament els aliments als qui ho necessiten, d'altra banda cada vegada d'una manera més coordinada per intentar abastir a qui realment ho necessita.

Clar, que d'ençà que va començar la darrera crisi, les entrades i sortides d'aliments generen uns saldos quasi negatius, que deixen les reserves del Banc molt minvades. Per això, el Gran Recapte és important, per abastir el fons del Banc, i poder sempre tenir aliments per repartir. Però, també el Gran Recapte és una bona oportunitat de recordar a la ciutadania de què existeix una problemàtica social i de permetre que la gent pugui col·laborar i es pugui implicar en la seva solució, més enllà dels aliments que puguin aportar.

La nostra tasca com a voluntaris, aquest any prop de 25.000, del Gran Recapte és gratificant: repartim bosses perquè la gent que vulgui les ompli amb aliments per donar, els expliquem què és el Banc i quina funció fa, recollim els productes que porta la gent i omplim les "banyeres" (megacaixes en les quals s'apila mitja tona de menjar). Sense assajos ni cursos de preparació, cada voluntari dóna el millor de si mateix, aconseguint que cada punt de recollida tingui un funcionament quasi perfecte.


I malgrat el cansament que suposa moure quilos i quilos de menjar, de les mans de la gent a les banyeres, tots els voluntaris acabem el nostre torn amb un somriure als llavis, en constatar que la gent s'ha implicat. Descobreixes que els joves no passen de tot, que les famílies eduquen als seus fills en l'altruisme a través de l'exemple, que la gent s'emociona davant les banyeres plenes, que hi ha interès pels altres, que la gent somriu quan et porta aliments, i moltes coses més.

I a aquestes coses que com a voluntari t'emportes, jo personalment hi sumo el que m'aporten les meves filles. Tot i que tenen 10 i 8 anys, els dos anys m'han volgut acompanyar a fer de voluntàries. Amb el seu peto reparteixen bosses, es fiquen a les banyeres per col·locar els aliments, però també són capaces d'explicar a qui els hi pregunta què estan fent i per a què; és com un joc, del qual estan aprenent moltes coses. Suposo que per això, aquest any, la gran va tenir una iniciativa pròpia: vendre als companys de classe per 5 cts. papallones de paper que feia per comprar aliments pel Gran Recapte; del que va aconseguir ha portat 18 pots de llenties cuites i 6 litres de llet.



Tanmateix, després dels dos dies de Gran Recapte la cosa no s'acaba. Durant un temps, alguns milers de voluntaris (encara hi ha torns que necessiten mans) es dediquen a classificar els aliments recaptats durant el cap de setmana, encaixant-los per a poder distribuir-los després.

Però més enllà de l'acció que suposa el Gran Recapte, el Banc segueix funcionant durant tot l'any. Centenars de voluntaris són els que estan al peu del canó per a fer que mai s'aturi; cadascú a la mida de les seves possibilitats, disponibilitat i voluntat. I és a ells a qui vull dedicar totes les gràcies que he rebut com a voluntària del Gran Recapte que la gent em donava els aliments: GRÀCIES.

Hoy en la fiambrera: Gran Recogida del Banco de los Alimentos. Léelo!
Today at the lunch boxGreat pickup for Food Bank. Read it!
Ces boîtes à lunch: Grande collecte du Banque alimentaireLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...