24 d’agost del 2012

Sofregit o salsa de tomàquet

No sé si ha estat un any excepcionalment bo en la collita de tomàquets arreu, però pel que sembla a l'hort del meu cunyat si, i ens porta regalats uns quants quilos (segons sembla, en va regalant uns quants més a les veïnes del poble, qui gentilment li retornen una part en conserva, cosa que jo no faig, que són les meves primers conserves!!!!!).

C.I.C.-Moià
Què fer amb ells quan fa tanta calor i ens hem d'anar de vacances? Doncs SOFREGIT o SALSA DE TOMÀQUET. Sembla que si no hi ha canvis, aquest hivern cuinaré amb tomàquet de temporada estival fet a casa.



He provat a fer-lo sego tres mètodes: tradicional (cassola i a foc lent), microones i en olla ràpida, únicament per valorar els temps de cocció.



Quan el sofegit està quasi fet......

Ingredients:

  • tomàquets (en cada cocció uns 2,5 quilos en cru)
  • oli (un raig generós)
  • sal (una pesigada, quan fem servir la salsa ja rectificarem)
  • sucre (tant com de sal)
  • pebre (al gust)
Com fer-ho:

  • En tots tres casos, he ratllat el tomàquet amb un ratllador de mà.

Tradicional: 
  • Posem un bon raig d'oli en la cassola, i el deixem escalfar. 
  • Afegim el tomàquet ratllat, afegir la sal, el sucre i el pebre.
  • Coem a foc mitjà/fort uns 60 minuts tot remenant (fins que el tomàquet es redueix una mica més de la meitat).
Microones: 
  • Posem un bon raig d'oli en un bol de vidre (així evitarem que esquitxi gaire).
  • Afegim el tomàquet, la sal, el pebre i el sucre. 
  • Coem destapat al microones uns 40 minuts, tot remenant cada 10 minuts (com en la preparació anterior també s'ha de reduir fins la meitat).
Olla ràpida: 
  • Posem un bon raig d'oli en l'olla, i deixem escalfar. 
  • Afegim el tomàquet ratllat, la sal, el sucre i el pebre.
  • Coem a foc viu uns 5 minuts i tapem. 
  • Deixem coure, i quan surti vapor de la vàlvula 2, deixem coure encara 15 minuts més. 
  • Apaguem el foc, i esperem que surti tot el vapor.
  • Obrim i coem uns 10 minuts més sense tapar (també haurà reduït un 50%).


  • Una vegada fet ho podem conservar al congelador, o bé en pots de vidre tancats i bullits al bany maria 20 minuts o en pots de vidre tancats i deixant-los refredar capgirats.
Consell:

  • Si no volem ratllar el tomàquet, també podem coure tallat a daus, i a mitja cocció en qualsevol de les formes, triturar-ho amb una batedora tipus minipimer.
  • És un bon recurs per aprofitar ofertes de tomàquets "tocadets" de la fruiteria.
  • Li podem afegir espècies per a donar-li un toc diferent (orenga, alfàbrega, etc.).

Hoy en la fiambrera: Sofrito de tomate Léelo!
Today at the lunch boxTomato sauce. Read it!
Ces boîtes à lunch: Sauce tomate. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

4 comentaris:

  1. No tenia la recepta en olla ràpida i trobo que és molt adhient per a fer conserves :)

    ResponElimina
  2. Molt bones propostes fer fer salsa de tomàquet, Marga. Feia dies que no et visitava. M'alegro de veure't de nou!

    ResponElimina
  3. Que bones que son les conserves casolanes.
    Jo també tinc un petit hort urbà.
    L'any passat també en vaig fer.
    Però aquest any els tomàquets, no m'han sortit be.
    Potser a estat la calor?
    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Starbase, jo també trobo molt adhient l'olla a pressió, però m'esperaba un resultat encara més ràpid.

    Marina, ja tornem tots a la normalitat, eh!

    Isabel, doncs això de què produeix un hort és un misteri, perquè al del meu cunyat molts tomàquets i cap pebrot...

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...