31 d’octubre de 2012

Panellets

Estem a punt de celebrar la Castanyada, i malgrat les ingerències d'Halloween, els panellets encara són els reis d'aquesta diada. 


De fet, són un dolços emblemàtics de Catalunya, i sembla que era tradició que les padrines (o àvies) en regalessin als seus fillols. Encara que no se sap l'origen d'aquesta menja, tot sembla apuntar que antigament hi havia un tipus especial de panets d'ofrena que es destinaven als difunts.

Cadascú té la seva recepta (però sempre amb una base d'ametlla mòlt i sucre) i la seva història lligada als panellets.


Us proposo dues receptes. Una la que faig jo, l'altre la de l'Anna.


MARGA


Jo ja fa més sis anys que faig els panellets a casa (és una bona manera de saber què porten els panellets i d'estalviar-nos uns bons dinerets --clar, si tenim una mica de temps, de paciència i de ganes-- i de passar una bona estona amb els petits de la casa). Són una recepta de la Mireia Carbó de Club Social Caprabo, i mai m'ha fallat.


Ingredients (per fer 1 kg de panellets):


  • 500 g de farina d'ametlla
  • 500 g de sucre (millor si és glas)
  • 100 ml d'aigua
Com ho preparem:
  • Barregem els ingredients fins aconseguir un massapà. 
  • Ho deixem reposar (millor si està reposant durant 24 o 48 hores perquè la massa queda més amorosida. Si trieu aquesta opció, deixeu la massa embolicada amb paper film transparent).
  • Una vegada fets els panellets dels gustos que volguem, pintem-los amb una mica d'ou batut i daurem-los durant 5 minuts al forn a 250-260ºC.
Per fer els panellets de gustos:

Coco: barregem 15 g de coco ratllat amb 250 g de massapà. Fem petites muntanyetes i les arrebossem en coco ratllat.


Pinyons /Palets d'ametlles: fem boletes de massapà, i amb les mans mullades amb ou batut arrebossem les boletes amb els pinyons (uns 100 g).


Cafè: barregem 250 g de massapà amb 20 g de cafè soluble. Fem boletes amb forma de gra de cafè.


Codonyat: posem un palet de codonyat al mig del massapà i tanquem el massapà (a manera de braç de gitano).


Xocolata: barregem 250 g massapà amb 50 g de cobertura de xocolata fosa. Fem boletes.


Amb cirera confitada: fem boles de massapà, posem al capdemunt mitja cirera i premem lleugerament.

ANNA


Els panellets de l'Anna incorporen a la massa patata i llimona, i és la mateixa recepta que fa des de l'any 1986, quan amb poc més de 8 anys va transcriure la recepta, que encara guarda i consulta cada any. La història em va recordar les meves primeres còpies de receptes de revistes sent una nena als estius del poble (i que es van perdre ves a saber quan), però això és una altre història....


Enlloc de transcriure l'elaboració, prefereixo que veieu l'original. Sense cap altre comentari!




I aquest és el resultat d'aquest any!!!




Apa, a veure si us animeu! Ara ja no hi ha excusa per no fer panellets.



Hoy en la fiambrera: Panellets. Léelo!
Today at the lunch boxPanellets. Read it!
Ces boîtes à lunch: Panellets. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

2 comentaris:

  1. Hola yo a los panellets que hago les pongo 500 de azúcar, 500 de almendra molida y 300 de patata hervida, lo junto todo con dos yemas de huevo y preparado para hacer bolitas.

    ResponElimina
  2. ELENA, esta es también una buena versión. Siempre más gustosas, divertidas y cansadas que las de irlos a comprar. ¿Me guardarás uno de los tuyos para comparar con los míos???

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...