23 d’abril del 2017

Espàrrecs de Gavà, producte del Parc Agrari del Baix Llobregat

El Parc Agrari del Baix Llobregat, hi és aquí mateix, al costat de la gran urbs barcelonina, i des de fa més de 200 anys en proporciona als mercats de la Ciutat Comtal i de l'àrea metropolitana sud: carxofes, cireres, espàrrecs, etc.



Uns productes que s'han anat consolidant entre els consumidors gràcies als mercats de pagès com als restauradors de la zona, els quals han sabut aprofitar la qualitat d'aquesta producció de proximitat per dinamitzar el consum, tot sota l'empar i impuls de les administracions locals, comarcals, del parc agrari i dels col·lectius d'agricultors.

El conreu de l'espàrrec blanc és exclusiu (tant al Baix Llobregat com a la resta de Catalunya) del municipi de Gavà, per la particularitat de les seves terres, de tipus sorrenc --d'aquí que s'anomenin Sorres de Gavà--, sota les quals discorre un aqüífer. La combinació dels dos fets, juntament amb les temperatures de la zona, són ideals pel creixement d'aquest vegetal.



L'espàrrec blanc va arribar a Gavà a mitjans del segle XIX, provinent de França i va anar substituint síndries i carabasses. Al llarg dels anys es va anar consolidant el seu conreu, fins a la creació de la primera Fira de l'Espàrrec de Gavà, l'any 1932. En el màxim període d'esplendor hi va haver 90 ha de conreu d'espàrrec, que va anar decreixent fins a les 10-15 ha en la dècada del 1990.

Els espàrrecs blancs, com els verds, són el fruit d'una planta vivaç de primavera que és perenne. El color blanc és cosa de la manca de llum dels espàrrecs sota terra. Per això, cal collir els espàrrecs cada dos dies per evitar que canviïn el color cap a verd o morat. El creixement dels espàrrecs va en funció de la temperatura 15-18 °C), fent que creixin d'un a dos centímetres per dia. El conreu de l'espàrrec blanc de Gavà és molt manual, tant pel que fa al conreu com a la preparació dels manats finals, i la seva producció té com a objectiu proveir el consum local com a producte fresc, per tant, queda exclosa la producció conservera.

En la presentació que es va fer a la premsa i a blocaires de l'espàrrec de Gavà, de la 64 edició de la Fira de l'Espàrrec de Gavà i del GastroGavà, vam poder gaudir l'espàrrec en molts dels seus aspectes. Vam sentir parlars d'ells, vam descobrir-los sortint de terra, vam veure'ls collir (i si volíem collir-los), vam fer manats, els vam degustar a peu de camp tan sols bullits i condimentats amb una vinagreta i una maionesa, i finalment, els vam tastar cuinats per sis restauradors de la zona.



Una mica el mateix que podrà fer tothom durant la Fira i el GastroGavà, durant els dies 28, 29 i 30 d'abril. Una fira que val la pena de visitar, tant per tastar els productes com per veure les paneres d'espàrrecs, verdures fresques i llegums, veritables obres d'art.



I si encara teniu més curiositat per descobrir la pagesia de Gavà i el conreu de l'espàrrec, aquí us deixo l'enllaç a un llibre --que podeu llegir en línia-- d'Antoni Tarrida i Pugès: Pagesos, sorres i espàrrecs. Història de la pagesia gavanenca.

Hoy en la fiambrera: Espárragos de Gavà, producto del Parque Agrario del Baix Llobregat. Léelo!
Today at the lunch box: Asparagus of Gavà, product of the Agricultural Park of Baix Llobregat. Read it!

Ces boîtes à lunch: Asperges du Gavà, produit du Baix Llobregat Parc agricole. Lisez-le!

------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...