16 de gener del 2012

Les mandarines

Cosineta germana de les taronges, la mandarina segurament és la fruita més consumida perquè és petitona, dolceta i fàcil, molt fàcil, de pelar. És un postre que encanta als nens (i més si féu un tren amb els grills) i als grans (a la meva feina és la fruita reina dels tupperistes).


C.I.C. - Moià
Com tots els cítrics tenen el seu origen a la llunyana Àsia, i per casa corre un conte que explica una faula de com va aparèixer el primer mandariner:

En la llunyana Xina hi vivia un mandarí gran i gros de bon cor, casat amb una mandarina petita i bonica però de cor també petit. Tenien un jardí ple de tarongers per on passejaven cada dia. Un dia, un pobre li va demanar a la mandarina que li donés una taronja, i ella li va dir que no. Però el pobre era un mag i com a càstig la va convertir en un nou arbre entre els tarongers, més petit i amb uns fruits més petits. El mandarí va buscar la seva esposa pel jardí i només va trobar el nou arbre. Va provar una d'aquelles noves fruites i el seu gust li va recordar al de la seva esposa, i des de llavors va anomenar aquelles MANDARINES.

Veritat o no, m'agrada.

Les mandarines tenen molta aigua i fibra, i afavoreixen la no retenció de líquids, el trànsit intestinal i el sistema immunològic. L'àcid cítric ajuda a cremar greixos, i com no, ajuda a l'absorció de ferro per la sang.

De setembre a març és la seva època, i en aquest llarga temporada hi podem trobar fins a quatre varietats als mercats, però les més apreciades segurament són les Oronules, Clemenule i Clementina.

A casa només la mengem fresca com a postres i en melmelada, i de tant en tant les fem aparèixer en alguna amanida o com a salsa pel pollastre.

La Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista) ens completa les característiques de les mandarines:
Recomanacions:


  • La mandarina es considera el cítric més afí a la taronja, però la seva mida més petita, el seu gust més aromàtic i la facilitat de treure la seva pell, fan de la mandarina una de les fruites més apreciades tan pels grans com els petits de casa.
  • Les mandarines de més qualitat són les que tenen la pell tova però no arrugada i ben adherida als grills.
  • Si les volem sucoses han de ser pesades, de manera que triarem les mandarines que tinguin major pes respecte a la seva mida.
  • El pes d'una mandarina pot variar des dels 50 als 100 grams, per la qual cosa la ració de consum recomanada és de 2-3 peces, segons la mida.
Consum:

  • Es poden trobar al mercat de setembre fins a principis de març. El seu període de maduració és dilatat donada la gran quantitat de varietats conreades.
  • Un cop recol·lectada, la mandarina es conserva perfectament a temperatures de refrigeració, entre 3 i 7ºC, a la part menys freda de la nevera. Si es vol conservar per un període d'una a dues setmanes es pot conservar per sota de 3ºC.
  • Les mandarines, pel seu sabor agredolç resulten molt refrescants i gustoses si es consumeixen al natural com a fruita fresca o en forma de sucs o per confeccionar sorbets, gelats, melmelades i licors.
  • Els grills s'utilitzen com a ingredient decoratiu de pastissos.
  • També s'usa aquesta fruita per fer exquisides salses que serveixen per acompanyar carns, aus i peixos o fins i tot es posen en amanides al natural, combinades amb verdures.
Propietats Dietètiques i nutricionals:

  • L'aportació energètica de la mandarina és molt moderada, ja que conté molta aigua i pocs sucres, fent-la apropiada per a persones que volen controlar el seu pes.
  • La fibra (pectina) es troba en els embolcalls blancs que recobreixen els grills. Si volem regular el nostre trànsit intestinal, no hem de desprendre’ns d’aquestes pells.
  • La seva vitamina per excel·lència és la C, gran antioxidant i preventiva per al desenvolupament de refredats.
  • Conté àcid cítric, el qual ajuda a alcalinitzar l'orina i a combatre les infeccions.
  • Dels minerals que conté cal destacar el potassi, per l’efecte moderadament diürètic, recomanable en persones amb tensió arterial elevada o pedres al ronyó.

Composició 100g de mandarina
Energia
45-50kcal
Hidrats de Carboni
10-12g
Fibra
0,8-1g
Vitamina C
40mg
Potassi
145mg
Carotenoides
330mcg

Hoy en la fiambrera: Consejos sobre las mandarinas. Léelo!
Today at the lunch boxTips mandarins. Read it!
Ces boîtes à lunch: Conseils mandarinsLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

2 comentaris:

  1. Molt interessant, Marga! Que bones que són les mandarines... jo també en faig en forma de batut! Amb una mica de llet i vainilla... hi queda molt bona! Petonet

    ResponElimina
  2. Dades i dades i dades, m'encanta!!! La llegenda la trobo una mica bèstia però bé... eren altres temps sense tanta tontería i tot anava més directe XDD

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...