11 d’abril del 2013

Les faves

Les faves són un llegum de primavera. De fet és el fruit o llavor d'una planta herbàcia amb el nom científic Viciafaba. Originària d'Àsia, és conreada com aliment en les seves diverses varietats, arreu del món.


C.I.C.-Moià

És un aliment molt ric en proteïnes i amb poques calories, i s'ha de menjar quan la llavor és tendra, perquè així és més fàcil de digerir (inclús es poden menjar crues). Tanmateix, les faves poden produir al·lèrgies (favisme). Igualment, sembla que no és un aliment apropiat per prendre de nit. Diu la tradició "que a l'Edat Mitjana es pensava que les ànimes dels morts vivien dins d'aquest llegum i que per això no deixaven dormir" (ves a saber!).

De fet les faves estan molt presents en les tradicions. Són per tots conegudes les faves de La masovera, aquella que diu "els divendres faves tendres", i sobretot, la fava que s'amaga dins els tortells de Reis.

Us explicaré una curiositat. Tot i que ara a qui li toca la fava paga el tortell, sembla que els romans ja amagaven una fava seca dins d'unes coques circulars que repartien per les festes del déu Jano, com a símbol de prosperitat, i que quan amb la cristianització la festa romana es va vincular a la festa de Reis, qui trobava la fava era considerat el rei de la festa i era objecte de regals.

Desgranar faves és una d'aquelles imatges que recordem de les nostres àvies, per preparar-les estofades soles (com aquestes faves de l'àvia) o acompanyant una carn (faves amb carxofes i mandonguilles) o per anar dins d'una truita. Però m'ha arribat una proposta (que encara he de provar) directament de les cases de la Pobla de Segur on es menja la tavella sencera arrebossada i fregida.

Mengeu faves, ara que és època, perquè a nivell medicinal tenen propietats diürètiques, i per tant són depuratives i antireumàtiques, a la vegada que afavoreixen la disminució del colesterol. A més si les desgraneu: veureu quin relax!!


Recomanacions de Rosa Baró Vilà (Dietista - Nutricionista)


Les faves provenen de la família de les papilionàcies, d'una planta herbàcia de tija quadrada amb unes flors molt vistoses de color blanc i el seu fruit és el llegum anomenat fava. Les faves tot i ser verdes pertanyen al grup de les lleguminoses. No tot el que és verd és verdura!

Consum
  • Les faves apareixen al mercat quan se’n va el fred del hivern i comença la primavera, estació ideal per trobar-les juntament amb els pèsols.
  • Quan consumeixis faves, com la resta de llegums, notaràs un valor de sacietat elevat gràcies a la fibra de la seva pell.
  • A l’hora de comprar faves fresques hem de tenir en compte que la beina estigui turgent i cruixent, que el seu color sigui brillant i que en doblegar-la es trenqui i cruixi. Evita comprar les que es dobleguen i no es trenquen.
  • Les faves fresques, es conserven millor i més temps en el calaix de la nevera o si no, en un lloc fresc, sec i protegit de la llum i la humitat. Si són seques, no presenten, en general, problemes per al seu emmagatzematge. Només cal conservar-les en un recipient tancat i en lloc fresc i sec.
  • Ens aguanten en molt bon estat 3 o 4 dies. Si les mantenim a la nevera una setmana. I molt interessant perquè és un aliment que es molt apte per a la congelació fins a tres mesos, si bé abans de congelar, convé escaldar-les.
  • L'escaldat consisteix a escalfar les faves en aigua bullint durant dos minuts, refredar i congelar una vegada estiguin fredes. D'aquesta manera, després de descongelar, les faves ja estan llestes per afegir a tot tipus de plats.
  • Com a Dietista-Nutricionista recomano consumir faves i evitar cuinar-les, sempre, acompanyades d’abundant pernil o bacó o botifarra, i no ser molt generosos amb l'oli ja que deixaran de ser lleugeres. Algunes opcions a l’hora de preparar-les podrien ser en amanides, en cremes, amb verdures.
Propietats dietètiques i nutricionals
Les propietats de les faves canvien depenen de si les escollim fresques o seques.
  • Les faves fresques ens aporten més aigua i per tant són poc calòriques, l’energia prové de les proteïnes i en menys proporció dels hidrats de carboni.
  • Contenen molt poc greix i per tant s’inclouen en l’alimentació equilibrada i baixa en greixos sempre que en la cocció no addicionem greixos provinents de carns i/o embotits. Cuinem-les amb ingredients i condiments lleugers.
  • Les faves fresques ens aporten també potassi, fòsfor i magnesi; vitamines com l’àcid fòlic, la niacina i els carotenoids (que són precursors de vitamina A).
  • En el cas d’utilitzar faves seques recordem que qualsevol assecat farà que els nutrients estiguin més concentrats.
  • Com tota llegum font de proteïnes es tracta de proteïnes incompletes ja que són deficitàries en un aminoàcid essencial anomenat metionina. Aquest aminoàcid es troba en cereals i tubercles, per això, quan coincideixen tots dos aliments com a ingredient d'un mateix plat (per exemple: faves amb arròs), augmenta el valor de la proteïna total.
Sabies que?...
Existeix una malaltia genètica per dèficit de glucosa-6-fosfat deshidrogenasa i es coneix com favisme, i es caracteritzada per la disminució de l'activitat de l'enzim glucosa-6-fosfat deshidrogenasa en els eritròcits. És
probable que més de 400 milions de persones al món estiguin afectades per deficiència d'aquest enzim i no puguin menjar faves.


Composició 100g de faves


Faves fresques
Energia
20,2kcal
Hidrats de Carboni
1,7g
Proteïnes
2,2g
Lípids
0,08g
Vitamina A
4,4mg
Potassi
84mg
Fòsfor
39,2mg
Faves seques
Energia
307kcal
Hidrats de Carboni
33,3g
Proteïnes
2,1g
Lípids
2,1g
Vitamina A
42mg
Potassi
1090mg
Fòsfor
590mg


Hoy en la fiambrera: Las habas Léelo!
Today at the lunch boxThe lima beans  Read it!
Ces boîtes à lunch: Les les haricots de Lima  Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

2 comentaris:

  1. És que a més de nutritives i sanes... són boníssimes, les faves! Jo encara les desgrano. Quan ho faig, penso en la meva àvia, és cert... petons, Marga!

    ResponElimina
  2. dons jo les faig amb peii hi son deliciosas per sert soc del bergada. Angels

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...