23 de juny del 2014

L'Obrador del Molí, artesans del pa

De nou, fa unes setmanes vaig gaudir d'una tarda entre bloguers (totes dones menys un) convidats per Margot per descobrir el treball, la filosofia i les botigues de L'Obrador del Molí durant una de les seves conegudes "meriendas". 


Em va fer especial il·lusió poder-hi assistir, perquè tot i que mai encara he fet pa a casa, n'he sentit molt a parlar dels forns de pa i la seva activitat gràcies a les històries del meu sogre. I ara, pocs dies després del seu traspàs, escriure aquest post se m'apareix com un petit homenatge a la seva persona.

Ell, que havia treballat en el forn familiar en un poble perdut del Pirineu d'Osca abans dels 10 anys, quan s'instal·là a Catalunya va continuar fent l'ofici que sabia: fer pa amb molt de treball manual, a partir de bones masses mares, i cuit a forn de llenya.

El meu sogre, a dalt, primer dels ajupits,
i a baix, segon per la dreta

Segur que li hagués agradat treballar com a L'Obrador fan els forners, de matinada però no de nit (sempre havia parlat de la duresa de passar les nits fora de casa i dormir durant el dia cada dia de l'any excepte dissabtes, perquè abans els diumenges i les festes de "guardar" eren els pocs dies que no se'n venia de pa), però malgrat aquesta diferència, i al fet d'utilitzar algunes màquines per a pastar, L'Obrador continua creant pans com abans, a partir de bones masses mares. 

I així, veure treballar al Manolo (el forner que ens va explicar moltes coses i va fer embrutar les mans a tots menys un parell) em va fer pensar que hi ha forns on encara hi ha estimació per l'ofici que ens permet de tenir a la nostra taula l'aliment més bàsic, tot i la duresa que suposa per la calor que pateixen al costat dels forns i la força emprada per amassar i donar forma als pans.



Però com que la competència per preu és molta, L'Obrador es destaca a més de per l'artesania, per la gran varietat de pans (per exemple un pa de quinoa excel·lent, sorprenent i gustós, que a més ens vam poder endur a casa per compartir amb la família) i per la utilització d'ingredients i farines de qualitat (de vegades locals i altres no). També tenen una àmplia varietat de dolços (bunyols tot l'any) i coques salades, i en alguns dels seus locals (de curada ambientació que recorda subtilment els antics forns) hi ha espai per a degustar els seus productes, on preparen unes llimonades naturals que no trobes a gaires llocs.



La tarda va ser magnífica (fins i tot vaig haver de signar un llibre dels meus a la Cristina de Quédate a comer) i un berenar amb especialitats de la casa (coca d'escalivada, coca de tomàquet, bunyols de vent, coca de xocolata, coca de crema i llimonada), i com a cloenda una panificadora molt xula (regal de Lékué) per a cadascú per a posar-nos a fer pa a casa, i per sortejar (que no em va tocar) un lot de productes Castey i un llibre de la Mesa del Pecado de Larousse.



Foto de Margot
Hoy en la fiambrera: L'Obrador del Molí, artesanos del pan. Léelo!
Today at the lunch boxL'Obrador del Molíartisan bread. Read it!
Ces boîtes à lunch: L'Obrador del Molípain artisanal. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

  1. Hola Marga, nos lo pasamos muy bien, cuanto me alegro que te trajera muy recuerdos familiares ver com los demas bloggers hacian pan, menos algunas.ja ja.
    Besos
    Buena verbena

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...