25 de novembre del 2015

Codonyat

Com d'altres coses que faig a la cuina, de codonyat només en preparo un cop a l'any, i tot i que en preparo força, mai m'arriba per tenir-ne els dotze mesos següents.




I no m'arriba, perquè sempre en vaig regalant. Em sembla una confitura perfecta per a obsequiar als amics als quals els agrada! 

A més, enguany, ho he vist ben clar: aquest serà el regal que cagarà el tió de casa per a tota la família. La gent ja no vol res, perquè diuen que tenen de tot, però un tros de codonyat en una petita safata de ceràmica i tot embolicadet segur que a tothom agradarà (i si he de fer algun regal per l'amic invisible... també posaré un tros de codonyat... així que si algú li toca, i llegeix aquest post, ja sabrà qui ha estat qui li ha fet el regal).


Codonyat llest per ser regalat

I si en feu, i no el regaleu tot, us podeu emportar a la feina com a postres, amb una mica de formatge fresc.

Preparar codonyat no requereix molt d'esforç, excepte si el volem fer amb codonys pelats perquè és molt dur de pelar --per cert, la pela i el cor tenen unes quantes bones propietats nutricionals--. Per la resta res més, força amb un bon ganivet per tallar, una mica de paciència i de temps per a deixar que el sucre i la fruita s'uneixin.




La recepta de la qual parteixo la vaig extreure fa molts anys del llibre d'El rebost, de Dolors Llompart (editat per Altafulla en l'edició que jo tinc, ara pel que he vist descatalogat en l'editorial) --un d'aquells llibres de capçalera per delectar-me amb el passat a les meves mans de la tradició de fer conserves--. Amb el temps, però, he rebaixat la quantitat que proposava de sucre (900 g de sucre per cada quilo de codonys) la recepta original.

Ingredients:
  • 1 quilo de codonys sense cor (i amb pela, neta)
  • 600 g de sucre
  • 50 ml d'aigua (opcional)
Com ho preparem:
  • Posem els codonys tallats en trossos en una olla grossa i alta.
  • Hi afegim el sucre.
  • Tapem i deixem coure a foc mig baix, durant 15 minuts.
  • Removem, i sense tapar deixem coure durant 40 minuts més.
  • Si queda molt espès, li podem afegim l'aigua.
  • Deixem coure 10 minuts més.
  • Si els trossos de codony no s'han desfet del tot amb el sucre, podem triturar una mica amb la batedora.
  • Aboquem el codonyat en un motlle de vidre, i deixem refredar.
  • Guardem tapat a la nevera.
Hoy en la fiambrera: Carne de membrillo. Léelo!
Today at the lunch boxQuince jelly. Read it!
Ces boîtes à lunch: Gelée de coingLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------ 

3 comentaris:

  1. El codonyat es fa perfectament sense pelar el codony. S'ha de raspallar per treure el pol que porta. Després, el fico dintre d'una olla gran durant 15 minuts amb aigua bullint. Molt mès facil de tallar i treure el cor. Es un petit truc :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs, gràcies "anònim" pel consell. Mai no ho hauria pensat, perquè tenim tendència a pelar les fruites...

      Elimina
  2. Articles like these are hard to find these days. Glad I got it. Also, go to the profile on the topic called Click Test. Want to know how to test clicks, and then read the given profile? Here you will find a free click test tool in which you will find the answer to your question. Learn more about Clicks Test in this post.

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...