19 de juny de 2019

La ratafia d'en Paco

Paco, és el meu cosí, i ja fa alguns anys que prepara la seva ratafia casolana.

Aquest cop li he demanat que em passes la recepta que segueix any rere any per a preparar una ratafia que als de casa ens agrada (jo encara no l'he preparada perquè he rebut "regals" de la seva preparació). Encara que ja se sap, de ratafies hi ha com de Joans, Joseps i ases, que hi ha a totes les cases.

Al mercat hi ha unes quantes ratafies comercials, encara que mantenen una producció artesanal, com la dels Raiers de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) --aquesta he tingut la sort de visitar l'obrador de Licors Portet on la fan, darrere de la botiga que hi ha a peu de la carretera de Sort-- o la de Santa Coloma de Farners, on celebren fira cada any el segon cap de setmana de novembre. Tanmateix, i seguint la moda del "selfmade" en els darrers anys han proliferat les elaboracions particulars, fins i tot entre la gent de ciutat.

La ratafia d'en Paco, que es basa en una recepta de Cardedeu que "té més anys que Matulasem", és un licor a base d'anís i nous verdes amb barreja d'herbes i plantes.

Diu la tradició que les herbes s'han de recollir la matinada del dia de Sant Joan. Per això la publico la recepta ara, perquè tinguem temps de recollir les herbes i ens animem a preparar la nostra pròpia ratafia. Clar, que abans de tastar-la, haurem d'esperar un parell de mesos, el temps que cal deixar la mescla a sol i serena.

Aquest licor fins fa no tant sonava a "viejuno", però darrerament no és d'estranyar sentir demanar una ratafia amb gel en algun bar. Jo també la faig servir per cuinar, en lloc de conyac o vi ranci, tot sabent que dóna un gust més dolç i aromàtic als guisats.

Ingredients (per 3 litres de ratafia):

  • 450 gr. de sucre
  • 3 nous tendres
  • 1 nou moscada
  • 3 pessics d'espígol
  • 3 pessics de romaní
  • 3 pessics de menta
  • 3 pessics de puniol
  • 3 pessics de tarongina
  • 3 pessics de marialluïsa
  • 3 pessics de farigola
  • 3 pessics de fonoll
  • 10 granes de ginebró
  • 3 fulles de malva-rosa
  • 1 barra de canyella
  • 1 pessic de comí
  • 1⁄2 pell de llimona
  • 1⁄2 pell de taronja


Com ho preparem:

  • Es posen 2 litres d'anís i 300 gr. de sucre amb tots els altres ingredients, tallats o ratllats, en una garrafa de vidre, i es deixa macerar un mes a sol i serena.
  • Durant aquests temps, és convenient remenar cada dia el recipient per dissoldre el sucre a poc a poc.
  • Passat el primer mes es decanta el líquid i es reserva a part.
  • En la mateixa garrafa, s'afegeix a les herbes i espècies, 1 litre més d'anís i els 150 gr. de sucre restants, i es deixa macerar a sol i serena un altre mes.
  • Passat el segon mes, es decanten les herbes, es cola el líquid i es barreja amb els primers dos litres que havíem reservat.
  • La posem en ampolles de vidre, i ja tenim la ratafia feta, sols cal que reposi una mica i el temps la millori.

Hoy en la fiambrera: RatafiaLéelo!
Today at the lunch box: Ratafia. Read it!
Ces boîtes à lunch: RatafiaLisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...