6 de setembre del 2012

20 menus per la carmanyola escolar

Des de que a finals del curs passat la Generalitat de Catalunya aprovà la possibilitat de que es pogués dinar a les escoles de carmanyola (donant resposta a una demanda des de fa temps plantejada per pares, no tots) s'ha generat nombroses informacions als mitjans i a les xarxes.



Primer entre els detractors i els defensors de la carmanyola escolar: uns que si els nens no menjaran equilibradament, altres que menjaran més sa, uns que si no haurà seguretat alimentària, altres que els pares seran més responsables de l'alimentació dels fills, uns que si estem perdent l'estat del benestar, altres que l'economia familiar provocada per la crisi mana....

I després sobre el cost que ha de suposar a les famílies (tupper i menjar a banda) l'ús de l'espai escolar (el propi espai, els monitors, la llum, la neteja, els electrodomèstics de conservació i escalfament, inspeccions, i altres): uns que ha de ser gratuït, altres que s'ha de pagar 3€ per nen/dia, uns que si 1€ nen/dia i altres 2€.

Des d'aquí, com podeu imaginar sóc partidària de poder portar les carmanyoles a l'escola, i penso que també hem de ser corresponsables en el pagament (ara no sé dir quant) per l'ús de l'espai escolar.

I què pot fer L'hora del tupper per ajudar a les famílies que hauran de preparar la carmanyola als seus fills? El que sap, donar algunes idees i receptes.

Juntament amb la dietista-nutricionista Rosa Baró, col·laboradora d'aquest bloc, us volem donar uns consells i recomanacions, i fer la proposta d'un planning de menús per a un mes de carmanyoles (també pot servir per als que anem a l'oficina, eh!! Aquí s'aprofita tot...).

Penseu que els menús que els nens i nenes s'emportin a l'escola o l'institut han de seguir els mateixos consells que seguim per nosaltres, els que mengem de tupper a diari. Però no està de més de recordar-los:

EL MENÚ
  • És important planificar el menú en base a les recomanacions d’una alimentació saludable, equilibrada, variada i suficient i posa-les en pràctica amb petites adaptacions o demanar consell al Dietista-Nutricionista.
  • El menú equilibrat en quantitat i varietat ha de presentar de 4 a 6 grups d’aliments (verdures, farinacis, proteics, oli d’oliva, fruita i/o làctics) i també cal utilitzar diferents tècniques de cocció per aportar varietat a la setmana.
  • A la carmanyola preparar plats únics complets que incloguin la mateixa varietat de grups d’aliments i adaptats a l’època de l’any facilita molt la vida del tupperista.
CONSELLS CULINARIS
  • Condimentar les amanides just abans de consumir.
  • La pasta “al dente” evitarà que quedi passada al reescalfar-la.
  • Si el plat inclou ou aquest ha d'estar ben cuit.
  • Salar la carn després de posar-la al microones perquè no es ressequi.
  • Afegir suc de llimona al peix o la carn abans d’escalfar-los els farà més sucosos.
  • La carn sucosa o amb salsa és una bona opció per evitar que es ressequi o també podem utilitzar carns texturitzades com les hamburgueses o les mandonguilles per omplir els nostres tuppers.
RECOMANACIONS HIGIÈNIQUES
  • Assegurar un bon estat de conservació fins a l’hora del seu consum.
  • Refrigerar el plat cuinat tapat hermèticament fins al moment de consum.
  • El transport serà en un envàs o bossa isotèrmica i s’escalfarà a més de 70ºC.
  • Menjar en un espai adequat evitant les taules de treball o pupitres per controlar contaminacions, si no tenim un lloc on poder menjar utilitzarem tovalloletes desinfectants i posarem la carmanyola sobre aquestes.
ELS ESTRIS
  • Reutilitzar pots de vidre de 250g per a les racions de sopes o gaspatxo o crema de verdures.
  • Si no disposem de microones per escalfar el menjar és millor optar per plats i/o entrepans freds.
20 MENUS


DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES
1a SETMANA Pastís de patata i carn de pollastre amb ceba i pebrot Llenties estofades amb verdures Truita de patates, ceba i carbassó Canelons d'espinacs i carn de vedella Amanida d'arròs amb tonyina, blat de moro, olives i tomàquets cherries
FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA
2a SETMANA Espaguetis al pesto amb espàrrecs verds i gambes Mongeta verda i patata amb carn de cavall arrebossada Amanida de cigrons Tortellinis de bolets amb salsa de roquefort Arròs de conill i carxofes
FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA
3a SETMANA Amanida freda de llenties, cranc, ceba i tomàquet Macarrons amb salsa bolonyesa (amb tomàquet, carn de vedella picada, pastanaga i ceba) Arròs tres delícies (pèsols, truita i permil dolç) Salmó a la planxa amb puré de patates i carbassó Bledes amb patates i fesols saltejats amb salsitxes
FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA
4a SETMANA Coca d'espinacs i verdures amb ensaladilla russa i ou dur Lasanya de verdures + mongetes blanques refregides amb all Saltat d'arròs, pollastre, bolets i alls tendres Mandonguilles amb sípia, patates i pastanagues baby Cintes d'espinacs amb salsa de puerros i pernil
FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA FRUITA, PA I AIGUA


UNA GUIA  

L'alimentació saludable a l'etapa escolar. Generalitat de Catalunya

BONA CARMANYOLA ESCOLAR!!!


Hoy en la fiambrera: 20 menús para la fiambrera escolar Léelo!
Today at the lunch box20 menus for school lunchbox. Read it!
Ces boîtes à lunch: 20 menus pour l'école boîte à lunch. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

11 comentaris:

  1. Gràcies per aquestes fantàstiques recomanacions! M'imprimeixo aquest menú ara mateix, encara que no sigui infant també vaig de carmanyola cada dia! La foto del principi és preciosa, Marga. Petons

    ResponElimina
  2. mmmmh, quins plats més bons, jo vull portar aquestes carmanyoles al cole!!!!

    ResponElimina
  3. Felicitats Marga. Estic molt contenta que agradi i sigui útil. Mai més una carmanyola passarà gana!
    Fins la propera

    ResponElimina
  4. Marina i Anònim: I tant que aquests plats són tant per grans com per petits.

    Rosa: Gràcies per la teva gran ajuda!!!!

    ResponElimina
  5. Magnífic post!!!
    que bé que anirà a tots els pares. Només un detall, per als adolescents, no poseu pots de vidre! Les bosses de carmanyola els són una gran diversió: les fan servir de molinets, de pilotes de bàsquet i de tota mena d'artilugi que una ment adulta és incapaç d'imaginar!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel consell.... hem ignorat les "magnífiques idees adolescents"... nosaltres hem pensat en la reutilització de les coses....

      Així que ja tothom ho sap. Res de pots de vidre.

      Elimina
  6. Ara mateix ho comparteixo al mur de Gastroblocaires, aquest post s'ha de passejar per la xarxa!!!

    ResponElimina
  7. A mi em sembla que falta algun plat més de peix!!!

    ResponElimina
  8. Anònim: segurament tens raó, però el peix resulta més incòmode de portar en carmanyola per l'olor que desprèn. Però en prenc nota.

    ResponElimina
  9. Respostes
    1. Gràcies a tu per consultar-ho. Si ens fas alguna, diga-m'ho :) i si tens proposta pròpia, encara millor!!!

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...