Tres vegades m'he llegit Sal de Vainilla, la primera novel·la de la cuinera Ada Parellada. Si, si, tres. La lectura d'una història (o millor dit, d'històries) entre fogons m'ha estat fàcil i motivadora. Una trama prou ben enllaçada --amb passat, present i futur--, amb personatges definits, intensos i expressius, i molta i molta cuina, segons el meu criteri.
La primera lectura la vaig fer la setmana següent de Sant Jordi, després que em regalessin el llibre i que en Guillem, un company de feina --també signant de llibres en diada tan assenyalada--, coincidís amb l'autora en un stand i m'aconseguís una dedicatòria (deu ser el primer llibre que tinc signat). Amb aquesta lectura em vaig centrar i gaudir de la història.
Una segona relectura va ser durant una setmana de vacances quasi dins d'una piscina. Cercava alguna cosa que m'inspirés un post (no sóc crítica literària i, per tant, no puc fer una valoració de si és bona o no, si està ben escrita o no, si té un argument sòlid o no, si em descobert un nou talent de la literatura o no.... només puc dir que a mi m'ha agradat, un comentari prou curt per a fer un post), i finalment el vaig trobar: la quantitat de plats que apareixien, i fins i tot d'alguns m'arribava la flaire o em veia fent-los per omplir el tupper.
I la darrera lectura, ràpida, per recopilar les més de 60 RECEPTES que apareixen i desapareixen entre les línies del llibre. La majoria fetes als fogons i per les mans dels protagonistes, l'Anette i l'Àlex (amb i sense productes del Nou Món), i les menys relacionades amb altres personatges de la història (la immigrant, la gastrònoma o el gastrobloguer).
Jo aquí només relaciono les primeres, segons ordre d'aparició en el llibre. Unes únicament són mencions dins la trama, altres queden ben explicades. Jo sé quines no i quines si --i fins i tot en quina pàgina--, però deixo a la vostra curiositat la descoberta de totes a través de la lectura d'aquesta història.
Ja veieu, l'autora que volia escapar-se de fer un nou llibre de receptes i en el fons no s'ha pogut estar de fer-nos un recopilatori molt atractiu pels lectors.
La primera lectura la vaig fer la setmana següent de Sant Jordi, després que em regalessin el llibre i que en Guillem, un company de feina --també signant de llibres en diada tan assenyalada--, coincidís amb l'autora en un stand i m'aconseguís una dedicatòria (deu ser el primer llibre que tinc signat). Amb aquesta lectura em vaig centrar i gaudir de la història.
Una segona relectura va ser durant una setmana de vacances quasi dins d'una piscina. Cercava alguna cosa que m'inspirés un post (no sóc crítica literària i, per tant, no puc fer una valoració de si és bona o no, si està ben escrita o no, si té un argument sòlid o no, si em descobert un nou talent de la literatura o no.... només puc dir que a mi m'ha agradat, un comentari prou curt per a fer un post), i finalment el vaig trobar: la quantitat de plats que apareixien, i fins i tot d'alguns m'arribava la flaire o em veia fent-los per omplir el tupper.
I la darrera lectura, ràpida, per recopilar les més de 60 RECEPTES que apareixen i desapareixen entre les línies del llibre. La majoria fetes als fogons i per les mans dels protagonistes, l'Anette i l'Àlex (amb i sense productes del Nou Món), i les menys relacionades amb altres personatges de la història (la immigrant, la gastrònoma o el gastrobloguer).
Jo aquí només relaciono les primeres, segons ordre d'aparició en el llibre. Unes únicament són mencions dins la trama, altres queden ben explicades. Jo sé quines no i quines si --i fins i tot en quina pàgina--, però deixo a la vostra curiositat la descoberta de totes a través de la lectura d'aquesta història.
Ja veieu, l'autora que volia escapar-se de fer un nou llibre de receptes i en el fons no s'ha pogut estar de fer-nos un recopilatori molt atractiu pels lectors.
- Pollastre rostit amb pomes
- Verdures saltades amb llagostins i crema de ceba
- Tarta Tatin
- Cabrit al forn
- Crema d'espàrrecs
- Ou escalfat amb rossinyols negres
- Turbot amb escabetx de raves
- Semifred de mel i cardamom
- Tàrtar de tonyina
- Calamars guisats
- Múrgoles a la crema
- Sopa calenta de gerds amb gelat de pebre verd
- Cabrit amb fondo de marisc
- Sopa de peix
- Pastís de pastanaga
- Canelons d'espinacs i nous
- Carxofes amb cloïsses
- Lasanya de botifarra negra amb comí
- Pastís liquat de xocolata
- Escalopes de fetge gras
- Graellada de carn (conill, vedella, xai, pollastre i porc)
- Bacallà de bany d'or
- Cruixent de ceba i gambes
- Pollastre de corral amb pastanagues i porros
- Galtes de vedella amb pera
- Llobarro amb risotto de ceps
- Sardines amb naps caramel·litzats
- Arròs amb llet i cítrics
- Gambetes amb all i julivert
- Galetes de gingebre
- Crumble de fruites del bosc
- Cheese cake
- Apple tart
- Amanida i llom a la planxa
- Guisat de llenties
- Suflé de xampinyons
- Pa de pessic de pera amb crema de llimones
- Suquet de peix de roca
- Parmentier de patata
- Xai guisat
- Quirche de tomàquet
- Carbassons farcits amb beixamel de cranc
- Pebrots farcits o dolmasi
- Garotes gratinades al cava
- Ametlles garrapinyades
- Filet de vedella rostit
- Costellam de porc amb soja i mel
- Crema de créixens i formatge mascarpone
- Pa de blat de moro
- Torrada amb anxoves
- Guacamole
- Mandonguilles
- Fesolets saltats amb verdures
- Salmó marinat amb poma i gingebre
- Amanida de bacallà amb créixens i guacamole
- Terrina de verdures i foie gras amb rossinyols negres
- Seitons marinats amb mussolina d'olives verdes
- Rapet de platja rostit a la cassola
- Pastís potent de xocolata i avellanes
- Pipes de girasol garrapinyades
Un buidatge molt interessant!!! Jo també l'he llegit i m'ha encantat. Com està escrit, el contingut, i per suposat les receptes.
ResponEliminaGràcies :)
EliminaQuina canya de post, amb una llista fantàstica. Sabía que eren molts els plats que surten al llibre, però no pensava pas que eren tants!! :)
ResponEliminaMira que hem xalat amb aquest llibre!! :)
Encara hi ha alguna més de recepta, però si no m'he equivocat aquestes són totes les que cuinen l'Àlex i l'Annete.
EliminaA mi també m'ha agradat molt la novel·la.
Marga!!! M'he quedat gelada tant perquè has llegit tres vegades Sal de Vainilla com pel recull de receptes. Ostres, realment n'hi ha moltes, gairebé tantes com als meus llibres de cuina. Quina lectura tan diferent!
ResponEliminaMoltíssimes gràcies pel post i un petó enorme!
ada
Gràcies a tu, per a fer dos llibres en un :)
EliminaUi... i jo encara no l'he llegit... quina vergonya! Però en tinc moltes ganes, sobretot després de veure tot aquest recopilatori de receptes. D'avui no passa que me'l compro!
ResponEliminaJo també me l'he llegit! Però només una vegada... hehe. Em va agradar força, potser no el vaig acabar de trobar del tot creíble i la història és una mica previsible, però la descripció entre fogons, realment, enganxa. No m'havia aturat a comptar totes les receptes que hi apareixen. Déu n'hi dó, no??? He he. Petonets
ResponEliminaEstic a la meitat del llibre, concretament vaig per la recepta 36. La història em te enganxat. Sobre les receptes: Marga has fet una bona feina per escatir-les totes, doncs l'autora les ha relligat molt bé en la trama de la novel·la, com si es tractes d'una salsa.
ResponEliminaGemma: Doncs està bé que el llegeixis. Fa passar una bona estona.
ResponEliminaMarina: Si que té un punt de previsió la història, però el cert és que estic en una època personal que no em calen sustos ni gaires sorpreses.
Jaume: Gràcies per les teves paraules. I bon comentari això de que al llibre tot queda lligat com una bona salsa.
Alça! quants lectors! Això de la salsa que amaneix la història és fantàstic!
ResponEliminamoltes gràcies a tots!
ada