15 de juliol del 2013

L'essència de la cuina catalana

En ple treball de difusió de la CUINA CATALANA per aconseguir el seu reconeixement com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de l'UNESCO l'any 2014, apareix aquest llibre d'un dels gastrònoms per excel·lència de casa nostra, Jaume Fàbrega.


L'essència de la cuina catalana. Receptes amb història i anècdotes per Jaume Fàbrega, editat per Comanegra, és un llibre que em va enamorar només tenir-lo a les mans.

De petit format (quasi de butxaca, si no fos per les més de 350 pàgines que té per encabir 125 receptes i la història que porten al darrere), amb lletra menuda i sense imatges (ja sabem com són els nostres plats tradicionals) sobre unes pàgines amb un suau to groguenc, és un una edició feta amb molta cura. La portada, com per corroborar el que l'autor escriu a les primeres pàgines, és tota una declaració d'intencions.

Sense renunciar a les aportacions que s'han anat succedint a la nostra cuina, és una manifestació de les singularitats dels nostres plats, i que ens reforcen encara més com a poble (ben pensat té raó l'autor quan diu "ens estimem més les mongetes que els cigrons o les llenties").

En les seves pàgines trobareu totes les receptes essencials de la nostra cuina (cuina que per suposat també pot anar als tàpers), precedides d'una relació dels diversos noms amb què es coneix, de la seva història, de què deien de la recepta escriptors nostrats i fins i tot de les variacions que es poden fer.

No falten salses, com l'allioli; entrants, com l'esqueixada, la sopa de farigola, les patates d'Olot o la fideuà; segons, com la truita de botifarra, el suquet de peix, el bacallà a la llauna o la civet de senglar; ni postres, com la crema catalana. Però a més escriu una desena de plats històrics o fets pels millors cuiners del país (haureu tenir el llibre per descobrir quines són).

Un llibre de capçalera per a preservar les nostres arrels gastronòmiques en el futur, i per a sentir-te part d'aquest patrimoni gastronòmic quan reprodueixes aquests plats a casa.

Hoy en la fiambrera: El libro La esencia de la cocina catalana Léelo!
Today at the lunch boxThe book The essence of Catalan cuisine  Read it!
Ces boîtes à lunch: Le livre L'essence de la cuisine catalane  Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...