15 de setembre del 2013

El pa sec: un ingredient a la cuina

L'altre dia vaig veure llençar quatre barres de pa a les escombraries. No és la primera que ho veig però, amb els temps que corren, em va fer molta ràbia.


A casa mai hem llençat el pa sec (i en conseqüència dur) a la brossa, sempre ha tingut segons usos possibles per aprofitar-ho. I no només el pa de barra o rodó, sinó també les crostes del pa de motllo que les meves filles rebutgen (i no sé per què amb el que m'agradava a mi de petita).

L'ús més històric a casa nostra és fer-ne farina de galeta, per arrebossar pollastre, llibrets, llom o cobrir el fons de les safates a l'hora de fer pastissos. Només cal trinxar-lo una mica, posar els trossos a la picadora i picar fins aconseguir el gruix que més ens agradi. M'han explicat que hi ha qui amb la Thermomix ha descobert aquest ús (déu ser encara una mica més fàcil) i ara no pot parar de fer farina de galeta.

També és la base imprescindible per a fer les torrades de Santa Teresa. Un dolç ben energètic, que en els cap de setmana freds és un bon esmorzar. En previsió, les sobres de pa ja el tallo, abans que es sequi molt, en rodanxes que acaben d'endurir-se. Per fer les torrades no és complicat, primer cal remullar-les en llet i després en ou, i fregir-les en molt d'oli; deixar escórrer l'oli i espolsar sucre per sobre.

I com no, és la base principal per a fer el meu pare les migas de pastor, segons recepta de la seva sogra. Tallar el pa sec en semi-llesques primes, remullar lleugerament, refregir en oli amb cansalada i menjar acompanyades d'un ou ferrat, sardines, raïm, etc. No és un plat complicat, però sí que necessita temps, molt de temps, per tallar el pa i per deixar-lo remullar. Jo encara no m'hi he posat a agafar el relleu generacional d'aquest plat. Però ho he de fer ja!

A l'hiver, el pa sec dóna consistència a sopes calentes de ceba, farigola, all, etc.; a l'estiu, a sopes refrescants com el gaspatxo o el salmonejo.

Des de que vaig descobrir la recepta del púding al microones utilitzant pa sec, diria que és les postres que més vegades he fet. Pa sec remullat, melmelada i fruita seca és una combinació perfecta.

Tallat a rodanxes, i torrat, són unes torradetes perfectes per esmorzar, per preparar un pica-pica salat o per un sopar a base de formatges i patés.

Com no, podem fer crostons refregits per acompanyar cremes de verdures fredes o calentes.

També poden fer zapiekanka, una mena de pizza polaca, que vaig descobrir fa mil anys en la meva primera visita al país. Són trossos grans de barra de pa amb salsa de tomàquet, formatge, i xampinyons que s'enfornen.

Però encara hi ha més usos com remullar-lo amb la llet per esmorzar, utilitzar trossets de pa sec per a compactar les mandonguilles, fer el pastís de Calatrava, totes les idees que hi ha al llibre Recetas caseras con pan de ayer, de Xavier Barriga (no l'he llegit però pel que he pogut veure a la xarxa,"no desaprofita res") i, per suposat, més propostes que podeu trobar a altres blogs que no és aquest.

Un parell de consells finals:
  • Potser ens porta una mica més de feina, però crec que si tenim la cura de tallar el pa sec en rodanxes ens serà més fàcil el seu reaprofitament
  • El congelador és un gran aliat per evitar que se'ns faci molt pa sec. Comprar pa i congelar-lo a llesques, i anar traient-lo a mida que el necessitem és una proposta.
  • Sigui el que sigui, reaprofiteu, no llenceu.
Hoy en la fiambrera: El pan duro: un ingrediente en la cocina. Léelo!
Today at the lunch boxThe dry bread: an ingredient in the kitchen. Read it!
Ces boîtes à lunch: Le pain sec: un ingrédient dans la cuisine. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------

4 comentaris:

  1. ...i moltes picades porten pa sec o fregit...bona entrada !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Albert, com he pogut oblidar les picades? Les afegeixo a la llista del post. Gràcies.

      Elimina
  2. Ostres, quin munt d'idees. Nosaltres no en llencem mai de pa, ni de res, però sí que és veritat que aquest malbaratament d'aliments existeix. Amb tota la llista de propostes que publiques ja no hi ha cap excusa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse. A mida que trobi més coses per fer amb pa sec les aniré penjant.

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...