És recepta de la nostra amiga americana (Nancy, que viu a la mítica Seatle), i vam aprendre a fer-lo durant les vacances conjuntes d'aquest estiu a Tolosa de Llenguadoc.
Si un dia va ser paella, un altre hi va haver aquest pastís salat, i un altre, com no, crêpes (aviat publicaré la recepta).
Certament, aquest pastís és laboriós de realització (has de fer la preparació durant més d'una hora, has tenir mans amigues que t'ajudin a escórrer els espinacs diria que quasi és bàsic i, sobretot, has de tenir gràcia amb la pasta filo per a folrar el motlle).
A més, has de tenir alguns ingredients insubstituïbles, com la pasta filo (que ens va costar trobar) i els espinacs, i d'altres, que si no entens ben bé quin és doncs substitueixes pel que tens a mà, com un formatge de cabra americà de finalment va ser del de rulo que tots coneixem (més bon si vols, perquè era al tall i comprat a França).
Ingredients:
pasta filo (6 o 8 fulles)
6 ous
3 cebes
2 llesques de pa torrat trinxades
125 gr de mantega
500 gr d'espinacs descongelats i escorreguts (això són més d'1 kg d'espinacs congelats)
200 gr de formatge de cabra (com ja he comentat d'un tipus concret americà, però en el seu defecte el de rulo de cabra o inclús el feta)
50 gr de formatge emmental ratllat
25 gr de pinyons (o un grapat al gust)
un parell de cullerades d'oli
Com fer-ho:
Posar a preescalfar el forn a 190ºC. Tallar les cebes petites, i sofregir-les a poc a poc en una paella amb una mica d'oli fins que estigui dauradeta i cuita.
Desfer la mantega i reservar. Trinxar les llesques de pa fins que quedin esmicolades.
Escórrer els espinacs fins que ja no treguin l'aigua (això us portarà una llarga estona, perquè el més eficient es fer-ho de petits blocs en petits blocs d'espinacs).
Trinxar el formatge a dauets amb les mans, i batre els ous.
Mesclar els espinacs amb els ous, i anar afegint a la barreja la farina de galeta, els formatges emmental i de cabra, els pinyons i la ceba. Barrejar tota la mescla.
Anar posant la pasta filo per cobrir el motlle amb ajuda de la mantega (aquí és la mare dels ous de la recepta). Cal fer que la pasta filo cobreixi ben bé el fons i els laterals del motlle, per això per cobrir el fons caldrà ben bé 5 fulles filo (mireu la seqüències de fotos per veure com s'ha de fer). Omplir amb la mescla anterior, i anar tancant el pastís amb la part de la pasta filo que quedaven per fora del motlle (anar posant la mantega per a enganxar les diferents fulles de pasta filo entre elles). Cobrir amb una fulla de pasta filo extra per sobre el pastís.
Posar a coure al forn a 190ºC durant 1 hora.
Deixar refredar una mica per menjar, encara que fred també és un pastís excel·lent!
Hoy en la fiambrera: Pastel americano de espinacas. Léelo!
Today at the lunch box: American Spinach's Pie. Read it!
Ces boîtes à lunch: American Pie épinards. Lisez-le!
------------------------------------------------------------------------------------
Vaja! No m'importa gens que hagis trigat, Marga, aquest pastís és bo ara que comença a venir el fred. No el coneixia i la veritat és que fa molt bona pinta! Petons
ResponEliminaMans amigues, gràcia, temps...d'això te'n sobra!! hehehe
ResponEliminaPer cert, el Bovril és una reducció brutal de carn de bou (una espècie de caramel que cal dosificar i que potencia els estofats i sofregits)
Ciao Guapa
Jordi
Bon pastís per sortir de la rutina de pasta i arròs.
ResponEliminaEls pinyons són una molt bona opció per donar-li un toc, però has pensat a posar-li panses? Queda boníssim.
Intentarem fer-lo un dia i emportar-nos-ho a la universitat!
Ha de ser molt bo aquest pastís i quan una cosa costa gairebé la gaudeixes més i tot!
ResponEliminaMarina. Realment és un pastís de cara al fred, tant per la preparació com per lo contundent que és.
ResponEliminaJordi. De temps no em sobre gens ni mica. Gràcies per l'aclariment al meu dubte a la teva recepta.
Cook Go, és bona opció el tema panses, però com que l'autora original no en va posar, jo no ho he recollir.
Neus. El millor en aquest cas va ser la companyia que va acompanyar el plat.
Una recepta deliciosa!!!!Gràcies Marga! es veu laboriosa, sí, però segur que val la pena!!!! M'encanta!
ResponElimina